Primarul din Orhei, Ilan Shor, reținut pentru 72 de ore

Data publicării:
ILAN SHOR CROP AGORA

Anunțul, făcut de procurorul Adriana Bețișor,  a fost confirmat de avocații omului de afaceri. Ei  au declarat că nu au fost prezentate dovezi concludente pentru reținere.  

„Este vorba de o altă cauză penală, în afară de cea din 2014, unde el are statut de învinuit. Cauza penală este intentată pe componenta de escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani”, a declarat procurorul. 

Noul dosar penal este deschis după ce un alt dosar pri­vind fra­u­dele de la Banca de Eco­no­mii, în care Shor are sta­tut de învi­nuit, se află de un an și jumă­tate în ges­tiu­nea pro­cu­ro­ri­lor, fără a fi tri­mis în instanța de jude­cată. De câteva luni, des­pre soarta aces­tei cauze penale nu se cunoaș­tea nimic. Luna tre­cută, Shor a împli­nit un an de când are sta­tut de învi­nuit în acest dosar, menționează Ziarul de Gardă.

Măsura a fost aplicată în baza răspunsurilor pe care procurorii anticorupție le-au primit de la mai multe comisii rogatorii, scrie deschide.md. 

Guvernul moldovean a cerut ajutorul mai multor state pentru recuperarea miliardului de dolari, iar premierul Pavel Filip spunea recent că dintre toate, Rusia e cea mai reticentă în a oferi informaţii.

Numele lui Shor a fost menționat în raportul Kroll referitor la furtul miliardului de dolari. 

Ilan Shor a fost directorul Băncii de Economii, una dintre băncile de unde au dispărut milioane de dolari. A ajuns pe această poziție în 2013, când banca a vândut un pachet de acțiuni sub pretul pieței, pachet care a trecut prin mâna unui offshore obscur și, în final, a ajuns în portofoliul unei bănci rusești cu capital de stat.

Shor are familia și multe afaceri în Rusia, dar legăturile lui cheie sunt cu lumea politică de la Chișinău. Numele lui este asociat de presa moldovenească cu cel al fostului premier Vlad Filat, care însă a negat întotdeauna orice legătură cu milionarul. Vlad Filat a fost arestat în urmă cu câteva luni în legătură cu scandalul dispariției miliardului de dolari, iar în prezent este judecat. Procurorii cer 19 ani de închisoare.

Economiștii de peste Prut susțin că transferul banilor peste graniță a reprezentat una dintre cauzele devalorizării leului moldovenesc. 

De altfel, Ilan Shor a fost denunțătorul în cazul lui Vlad Filat. El le-a spus procurilor ca i-a dat mită lui Vlad Filat pentru a obţine controlul asupra uneia dintre băncile devalizate.

Puţin înainte de alegerile din toamna lui 2014, din trei bănci moldoveneşti importante a dispărut un miliard de dolari reprezentând 15% din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova.

O companie americană de audit a stabilit că schema furtului a fost pusă la cale din 2012, atunci când grupul de companii condus de omul de afaceri Ilan Shor a început să preia controlul asupra celor trei bănci, prin intermediari. Apoi, între 24 şi 26 noiembrie 2012, băncile împricinate au transferat în jur de un miliard de dolari mai multor companii offshore din Marea Britanie şi Hong Kong.

Pe 6 mai 2015, Ilan Shor a fost reţinut de Consiliul Naţional Anticorupţie al Republicii Moldova, cu statut de învinuit. Asta nu l-a împiedicat să câştige din primul tur alegerile din 15 iunie 2015 pentru primăria Orheiului, din partea Mișcării Social-Politice "Ravnopravie", care susţine separatismul Transnistriei şi militează pentru integrarea Moldovei în Rusia, după modelul Crimeei.

Cine este Ilan Shor

La numai 29 de ani, Ilan Shor este unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Republica Moldova. S-a născut în Israel, dar s-a mutat cu familia la Chișinău de când avea doi ani. Deși este rusofon, când a candidat pentru Primăria Orhei și-a prezentat programul pe stadion, în limba română. Milionarul din Republica Moldova deţine  şi clubul de fotbal Milsami Orhei.

Shor are mai multe companii reunite sub numele Shor Group, între care Dufremol, cel mai mare operator de comerţ în regim duty-free din Moldova, o afacere întemeiată de tatăl său, Miron Shor, în 1994. Face parte și din Consiliul de Administrație al aeroportului internațional Chișinău. Are și posturi de televiziune locale, Euro TV şi Alt TV.

La 18 ani a moștenit imperiul clădit de tatăl său, în urma decesului acestuia. Într-un interviu acordat publicației VIP Magazin în 2010, Ilan Shor mărturisea că la 13 ani a avut prima afacere - trei magazine de telefoane mobile. În același interviu, Shor cita o regulă a lui Donald Trump:  Nu te opri niciodată. Chiar dacă în faţa ta se află un zid, treci prin el.  „Pentru mine, oprirea ar fi începutul căderii. Dacă am lăsat din ritm, pierd. De asta merg înainte. Întotdeauna”, a comentat tânărul om de afaceri.

Din 2011 este căsătorit cu cântăreața rusă Jasmin și împreună au o fiică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri