Primul președinte democratic ales al Ungariei a încetat din viață

Data publicării:
arpad goncz - agerpres 8035032

FOTO: AGERPRES 

Unul dintre cei mai populari oameni politici din Ungaria, Arpad Goncz a deținut două mandate prezidențiale de câte cinci ani după căderea regimului comunist, în deceniul de tranziție în care țara s-a îndreptat spre economia de piață, spre NATO și Uniunea Europeană.

A terminat facultatea de drept în 1944 la Budapesta. Cariera sa politică a început în 1945, când s-a înscris în Partidul Micilor Agrarieni. A fost arestat în 1957 pentru activitatea politică dinaintea şi din timpul Revoluţiei ungare din 1956. A fost condamnat la închisoare pe viaţă, dar a fost eliberat după șase ani, în 1963.

În închisoare a învăţat engleza, iar după eliberarea sa a lucrat ca traducător şi scriitor.

În 1989, Arpad Goncz a fost ales preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Ungaria. A tradus, printre altele, Lord of the Rings de Tolkien şi Odiseea Spaţială 2001 de Arthur C. Clarke, precum şi romane de Faulkner, Golding şi Updike, transmite corespondentul Digi24 la Budapesta, Balazs Barabas.

În mai 1990 a fost ales deputat în Parlamentul ungar, apoi preşedinte al ţării, ca urmare a pactului politic încheiat între Uniunea Liber-Democraţilor şi Forumul Democrat Ungar (niciunul din cele două partide nu mai există). A îndeplinit această funcţie până în august 2000.

Deşi au avut un respect deosebit unul pentru celălalt, Arpad Goncz a avut foarte multe conflicte cu premierul de atunci, Jozsef Antall.

Din 2005, Arpad Goncz trăia retras şi evita apariţiile publice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri