Procurorul general al Spaniei a murit în timp ce se afla la un congres în Argentina

Data actualizării: Data publicării:
jose maza

José M, inițiatorul urmăririi penale împotriva liderilor separatiști catalani, a murit pe neașteptate sâmbătă la Buenos Aires, în Argentina, a anunțat Parchetul General spaniol.

 

Maza, care era bolnav de diabet, a decedat într-un spital al capitalei Argentinei, unde fusese internat cu o zi în urmă din cauza "unei infecții", a spus un purtător de cuvânt al Parchetului General.

Cel mai înalt reprezentant al Ministerului Public, în vârstă de 66 de ani, participa la Buenos Aires la o reuniune a procurorilor ibero-americani. El se afla în Argentina de marți, scrie AFP citat de Agerpres.

Într-o postare pe Twitter, premierul spaniol Mariano Rajoy și-a exprimat "recunoștința și mulțumirea pentru o viață de muncă în serviciul statului" și a transmis "cele mai profunde condoleanțe" familiei, prietenilor și colegilor lui Maza.

Ministrul Justiției, Rafael Catala, a confirmat de asemenea moartea procurorului general, pe care l-a descris ca "un extraordinar jurist și servitor al statului" și "un profesionist remarcabil".

José Manuel Maza ocupa poziția de procuror general de aproximativ un an. El este cel care, în urma referendumului de independență, interzis, de la 1 octombrie din Catalonia, a cerut inculparea pentru rebeliune, răzvrătire și deturnare de fonduri publice a membrilor guvernului catalan destituit, opt dintre aceștia fiind în prezent în detenție provizorie.

Alți cinci, printre care și președintele catalan demis Carles Puigdemont, au fugit la Bruxelles, unde așteaptă o decizie a justiției belgiene privind mandatul european de arestate emis de Spania.

În Spania, procurorul general este numit de rege la propunerea guvernului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri