Program de cooperare transnațională pentru regiunea Dunării în valoare de 222 milioane de euro, aprobat de Comisia Europeană

Data publicării:
corina cretu fb

Foto: Facebook

Sunt încântată să adopt acest program. Acesta a fost conceput pentru a contribui în mod direct la punerea în aplicare cu succes a Strategiei UE pentru regiunea Dunării, prin intermediul priorităților sale tematice și al sprijinului pentru guvernanța strategiei. Programul ar trebui să ajute țările implicate să dezvolte proiecte cu rezultate tangibile și pozitive, care să le permită să rămână în continuare atractive ca loc de viață, studiu, muncă, precum și pentru turism și investiții”, a afirmat Corina Crețu, comisarul european pentru Politica Regională.

Programul va sprijini proiecte de cooperare transnațională în conformitate cu prioritățile Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării (EUSDR). Concentrarea geografică a programului corespunde zonei vizate de strategie, incluzând regiuni din nouă state membre (Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Germania, România, Slovacia și Slovenia), dar și din trei țări din afara UE (Bosnia-Herțegovina, Serbia și Muntenegru). De asemenea, Republica Moldova și Ucraina vor fi eligibile în cadrul acestui program, odată ce se va stabili finanțarea din Instrumentul european de vecinătate.

UE va investi peste 202 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și 19,8 milioane de euro din Instrumentul de Asistență pentru Preaderare (IPA) în proiecte transnaționale din zona bazinului Dunării.

Primul apel de propuneri va fi lansat în toamna anului 2015, iar evenimentul de lansare va avea loc pe 23 și 24 septembrie, la Budapesta.

În acest context, Biroul pentru planificare economică națională din Budapesta a fost desemnat drept autoritate de management a programului transnațional pentru regiunea Dunării. Activitățile partenerilor de proiect vor fi cofinanțate până la un plafon de 84%.

FEDR are drept obiectiv consolidarea coeziunii economice și sociale în Uniunea Europeană prin reducerea dezechilibrelor dintre regiunile acesteia. În perioada 2014-2020, FEDR va investi peste 199 de miliarde de euro în regiunile Europei.

Totodată, IPA oferă asistență financiară și tehnică pentru a sprijini procesul de reformă în țările în curs de aderare. Fondurile IPA dezvoltă capacitățile acestor țări, având drept rezultat evoluții pozitive și progresive în regiune. Pentru perioada 2014-2020, IPA are un buget de aproximativ 11,7 miliarde de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri