Propunere lituaniană: batalion comun Moldova-Ucraina-Georgia

Data publicării:
gabrielius landsbergis - fb

 

 FOTO: Facebook Gabrielius Landsbergis

„Noi, înainte de a adera la NATO, am consolidat cooperarea regională și am creat batalioane comune: Polonia-Lituania sau Lituania - Letonia - Estonia. Cred că Ucraina, Moldova și Georgia pot urma acest exemplu de cooperare, demonstrând astfel că au capacitatea de a privi către interesul regional, dincolo de interesele naționale. Astfel vor putea demonstra că pot negocia și se pot înțelege”, a declarat Landsbergis pentru postul de radio Ziniu radijas.

Europarlamentarul a spus că a discutat despre această idee cu ministrul ucrainean de Externe, subliniind că Lituania și-ar putea împărtăși experiența în domeniu.

Un batalion comun româno-moldovean ar urma deja să fie înfiinţat în perioada imediat următoare. Cerinţa vine dinspre Chişinău, care a solicitat înfiinţarea unui corp comun de armată. 

Gabrielius Landsbergis, în vârstă de 33 de ani, este nepotul lui Vytautas Landsbergis, considerat părintele Lituaniei moderne, și observatorii spun că ar putea avea un viitor politic strălucit. Diplomat de carieră, el a fost ales anul trecut, la 32 de ani, în Parlamentul European. Ca membru al comisiei pentru afaceri externe din PE, a pledat pentru impunerea de sancțiuni Rusiei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri