Protest masiv în Ţara Bascilor, la Bilbao. Un judecător spaniol a interzis o manifestaţie în favoarea membrilor ETA închişi

Data publicării:
basci

Un protest masiv s-a produs sâmbătă la Bilbao, în regiunea spaniolă Ţara Bascilor: zeci de mii de oameni au ieşit pe străzi după ce un judecător spaniol a interzis organizarea unei manifestaţii în favoarea membrilor fostului grup separatist ETA, aflaţi în închisoare.

Foto: rTVE.es

Zeci de mii de oameni au sfidat decizia instanţei şi au răspuns apelului făcut de principalele partide din Ţara Bascilor. Manifestanţii argumentează că hotărârea încalcă unul dintre drepturile fundamentale ale omului - dreptul la liberă întrunire.

Potrivit organizatorilor, protestul interzis urma să ceară transferul foştilor membri ETA, încarceraţi în închisorile spaniole aflate la mare depărtare de Ţara Bascilor, mai aproape de casă.

În decizia luată, judecătorul spaniol a motivat că manifestaţia nu poate avea loc pentru că este organizată în favoarea unui grup interzis.

În 2011, grupul separatist basc ETA (acronim pentru Euskadi Ta Askatasuna - Patria şi libertatea pentru basci – n.trad.), a declarat o încetare permanentă a focului. Aproape 850 de oameni au murit de-a lungul a 50 de ani ca urmare a atentatelor comise în Spania şi sud-vestul Franţei de organizaţia separatistă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri