PROTESTE. Prorușii au blocat centrul Chișinăului

Data publicării:
corturi la chisinau - agora

FOTO: agora.md

ACTUALIZARE 14:06 La protestul organizat de proruși își fac apariția două porți de handbal:


Dorin Chirtoacă a cerut ridicarea corturilor de pe bulevardul central, în contextul în care, susţine el, manifestaţia este ilegală.

Protestul de la Parlament este organizat de Moscova, prin marionetele sale de la Bălţi şi Chişinău", a comentat Dorin Chirtoacă pe contul său de Facebook.

К нам присоединились еще сотни людей. В ночь с пятницы на субботу установили палатки на проезжей части Штефана чел Маре между парламентом и президентурой. Потому что газоны топтать было бы не очень культурно.

Posted by Renato Usatii on Friday, October 2, 2015

Renato Usatîi a postat pe Facebook un filmuleț de la protestul din noaptea de vineri spre sâmbătă.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, aproximativ în jurul orei 1:00, susținătorii lui Igor Dodon și Renato Usatîi și-au instalat corturile pe carosabilul bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt, extinzându-și „Orășelul Victoriei”. Potrivit manifestanților, acesta a fost un mod de a protesta contra faptului că președintele Nicolae Timofti nu și-a dat demisia, scrie agora.md.

La fața locului au ajuns cordoane de polițiști pentru a face ordine. Liderii partidelor pro-ruse, Dodon și Usatîi, au declarat că aceștia sunt primii pași în planul lor de rezervă pentru demisia lui Timofti.  „Am blocat bulevardul în conformitate cu toate prevederile legale”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook. „Ni s-au alăturat sute de oameni. Am trecut pe partea carosabilă fiindcă eram mulți, iar iarba din fața Parlamentului nu era frumos să o călcăm”, a explicat și Usatîi. 

Noul protest vine după ce sute de oameni, care au ieșit în stradă la chemarea Platformei civice DA, stau de peste o lună în stradă şi cer demisia preşedintelui Nicolae Timofti şi a premierului Valeriu Streleţ. Manifestanţii spun că s-au săturat de corupţie şi de nivelul scăzut de trai. În plus, ei sunt nemulţumiţi de lipsa oricăror evoluţii în ancheta privind dispariţia unui miliard de dolari din băncile moldoveneşti, un scandal care a izbucnit în primăvară.

După ce oamenii au ieșit în stradă la chemarea Platformei civice DA și au instalat corturi în Piața Marii Adunări Naționale, s-au mobilizat și partidele lui Dodon și Usatîi, instalând și acestea corturi și cerând demisia guvernului. Cele două tabere nu s-au confundat, însă.

Organizatorii protestului Platformei civice „DA” au reiterat, sâmbătă, că nu au nici o tangență cu protestatarii de stânga și nu îi interesează faptul că susținătorii lui Dodon și Usatîi au blocat carosabilul. În schimb, reprezentanții „DA” au spus că se vor mobiliza și mai mult pentru duminică. Manifestanții sunt chemați să vină cu crizanteme.

Citiți și:

Republica Moldova, un fel de Sirie de lângă noi. Părerile analiștilor despre protestele prorușilor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri