Proteste violente la Bruxelles. Austeritatea este respinsă în inima Europei

Data publicării:
protestatar cu piatra in mana bxl - 7119348-AFP Mediafax Foto-JOHN THYS

Violenţele au început în timpul unui miting antiausteritate fără precedent în ultimii ani. Sute de protestatari au început să arunce cu pietre desprinse din caldarâm în forţele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Principala nemulţumire a manifestanţilor este intenţia guvernului de la Bruxelles de a mări cu doi ani vârsta de pensionare.

FOTO: captură Digi24

„Ne aflăm astăzi aici împreună cu mai mult de 120.000 de oameni care protestează faţă de politica guvernului, una de tăiere a cheltuielilor. În realitate, însă, numai angajaţii şi cei care au asigurări sociale plătesc, cei care au mai mult capital nu vor fi afectaţi de tăieri”, a declarat Jan Verkamst, lider de sindicat.

În plus, guvernul vrea să taie din bugetul Sănătăţii şi să îngheţe salariile bugetarilor.

FOTO: captură Digi24

„Guvernul şi partidele ne spun că nu există alternativă. Nu contestăm faptul că trebuie să găsească 11 miliarde de euro, însă noi am spus de multă vreme că putem găsi aceşti bani altundeva şi că nu trebuie să-i luăm din buzunarele muncitorilor”, declară un alt lider de sindicat, Marie Helene Ska.

Proteste violente la Bruxelles FOTO: MediafaxFoto

Ca să fie mai convingători, sindicaliştii au ameninţat că intră în gevă generală luna viitoare, dacă executivul nu renunţă la măsurile de austeritate anunţate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri