Protestele antiguvernamentale continuă la Chișinău

Data publicării:
proteste chisinau

FOTO: captura agora.md

Luni seara, pe scena din fața clădirii Executivului s-au perindat liderii unor ONG-uri și reprezentanții Platformei Civice „Demnitate și Adevăr” — o mișcare de opoziție creată de jurnaliști, politologi și militanți ai societății civile din Republica Moldova care pledează împotriva corupției și pentru ca oficialii responsabili de „jaful secolului” — când din sistemul bancar al țării au dispărut, după diferite estimări, un miliard de dolari americani, ceea ce reprezintă cam jumătate din bugetul anual al țării la sfârșitul anului 2014 — să fie trași la răspundere.

În cea de-a doua noapte de protest, manifestanții păreau foarte bine organizați, ei amenajaseră două cantine, un punct medical și instalaseră două WC-uri ecologice.

Totodată, mișcarea colectează bani și produse alimentare pentru manifestanții rămași în piață. La ora actuală au fost colectate peste o 100.000 de lei moldovenești.

Urmăriți aici un reportaj video de la proteste.

Protestele din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău vor continua până când actuala guvernare va fi demisă, a declarat luni seara avocatul Andrei Năstase, unul din organizatorii protestului, la un post local de televiziune, informează IPN.

„Cred că nu vom ajunge la iarnă să înghețăm în corturi. Vor sta în ele cei de la guvernare, dacă nu vor ajunge la pușcărie. Băieții aceștia vor trebui să plece, ei își apropie sfârșitul. Dacă nu vor fi satisfăcute revendicările, vor urma proteste în toată țara, chiar și în sate. Nu va fi niciun Maidan (după modelul mișcării de contestare din Piața Independenței din Kiev), căci ei vor pleca în cele din urmă”, a spus Andrei Năstase.

Reprezentantul protestatarilor a spus că este gata să discute cu liderii din conducerea statului. „Suntem dispuși la dialog. În special, cu președintele Nicolae Timofti, care are competența să dizolve parlamentul și să anunțe alegeri anticipate”, a adăugat Năstase.

Poziția președintelui Republicii Moldova

Președintele R. Moldova, Nicolae Timofti, al cărui mandat se încheie în martie 2016, „nu-și va prezenta cu siguranță demisia”, așa cum solicită protestatarii din centrul capitalei, a declarat, tot luni, Ion Păduraru, secretarul general al Cancelariei prezidențiale.

Ion Păduraru a declarat pentru Ziarul Național că această cerere a manifestanților i se pare „bizară” și „nefondată”, „apărută peste noapte” și „devenită laitmotivul acțiunii de parcă nu ar mai exista și alte probleme”. Demisia președintelui nu este nici în interesul populației, nici în interesul țării, spune el.

Cât despre solicitarea ca președintele Nicolae Timofti să vină în piață, Păduraru a spus că „președintele examinează problema” și va oferi ulterior un răspuns.

Liderii Platformei „Demnitate și Adevăr”, organizatoarea protestelor din centrul Chișinăului, au spus că nu vor merge la întâlniri cu președintele Timofti, președintele Parlamentului, Andrian Candu, și premierul Valeriu Streleț, dar i-au chemat pe oficiali în centrul capitalei.

Printre revendicările protestatarilor se numără demisia președintelui R. Moldova și organizarea de alegeri anticipate.

Fostul comisar Stefan Füle: Niciun politician nu scapă de bănuielile de corupție numai pentru că se declară proeuropean

„Orice demonstrație, orice expresie liberă a opiniilor, orice încercare de a cere socoteală celor de la putere printr-un dialog direct este un exercițiu sănătos pentru democrație”, astfel a comentat protestele de la Chișinău fostul comisar european pentru extindere și politica vecinătății, diplomatul ceh Stefan Füle, cel sub al cărui mandat Republica Moldova a negociat și semnat Acordul de Asociere la Uniunea Europeană.

Într-un interviu la Europa Liberă, Füle a atras atenția că este greșit din partea oricărui politician să creadă că nu va mai fi bănuit de corupție numai pentru că se declară proeuropean.

Referindu-se la motivele care au scos lumea în stradă la Chișinău, Füle reamintește că de mulți ani Comisia Europeană a atras atenția că problema corupției este una din cele mai mari amenințări la adresa democrației, „indiferent dacă alegi să mergi spre Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală...” (Rusia, Belarus și Kazahstan).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri