Puigdemont se află la Bruxelles pentru contacte cu lideri flamanzi

Data publicării:
puigdemont
Foto: Guliver/GettyImages

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont se află luni la Bruxelles pentru o reuniune cu „lideri flamanzi”, scrie cotidianul spaniol El Periodico, preluat de La Libre Belgique, o informație confirmată ulterior pentru AFP de o sursă guvernamentală spaniolă.

puigdemont
Foto: Guliver/GettyImages

Potrivit cotidianului El Periodico, scopul prezenței lui Puigdemont la Bruxelles este „menținerea contactelor politice”, în timp ce o altă publicație spaniolă, La Vanguardia, afirmă că liderul separatist este însoțit de alți membri ai executivului catalan destituit de guvernul central.

Vineri, la câteva ore după ce parlamentul catalan a proclamat în mod unilateral independența regiunii, guvernul de la Madrid a suspendat autonomia acesteia și a preluat controlul direct asupra ei, urmând ca pe 21 decembrie să se desfășoare alegeri parlamentare anticipate.

Carles Puigdemont și echipa sa au fost destituiți, iar vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria a fost desemnată să asigure conducerea Cataloniei.

În urma acestor decizii alte guvernului spaniol, Theo Francken, secretar de stat belgian pentru azil și migrații, membru al partidului naționalist flamand N-VA, a semnalat că Puigdemont ar putea înainta o cerere de azil politic în Belgia. Francken s-a întrebat dacă lui Carles Puigdemont - care risca în acel moment inculparea pentru „nesupunere” și „deturnare de fonduri” - îi va putea fi asigurat un proces echitabil în Spania.

Luni, procurorul general al Spaniei a anunțat că a cerut inculparea pentru rebeliune, răzvrătire și delapidare de fonduri a membrilor fostului executiv catalan condus Carles Puigdemont, precum și a membrilor parlamentului catalan dizolvat care au votat declarația unilaterală de independență a Cataloniei.

Dacă vor ajunge în fața instanței și vor fi găsiți vinovați, politicienii catalani riscă până la 30 de ani de închisoare.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri