R. Moldova. Discuții despre demiterea președintelui Igor Dodon

Data actualizării: Data publicării:
dodon igor deputat moldova - mfax

Membrii Consiliului Coaliţiei din Republica Moldova au discutat timp de două ore despre o posibilă reformare a Guvernului Filip, dar şi despre iniţiativa liberalilor de demitere a preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, relatează deschide.md.

igor_dodon - dodon md

„Cred că la primăvară va fi finalizat procesul de reformare a Guvernului”, a declarat parlamentarul PSDM, Artur Reşetnicov, potrivit News.ro.

De asemenea, reprezentanţii coaliţiei de guvernare au discutat inclusiv despre priorităţile sesiunii parlamentare şi despre restanţele sesiunii trecute.

Deputatul moldovean a explicat că au existat dezbateri cu privire la reforma executivului, care va înainta în momentul potrivit un proiect de lege în acest sens în Parlamentul Republicii Moldova.

„Nu s-a discutat pe fondul proiectului, poate de aceea şi discuţiile au fost calme. Există opinii diferite, dar la următoarele şedinţe le vom discuta aprofundat pentru a ajunge la un consens”, a declarat deputatul democrat Sergiu Sîrbu.

De asemenea, un alt subiect discutat de coaliţia de guvernare a fost iniţiativa liberalilor de demitere a preşedintelui Igor Dodon. Democraţii au explicat că nu sunt „în principiu” împotriva acestei iniţiative, dar s-a decis formarea unui grup de jurişti pentru elaborarea unui document.

Până pe 10 februarie ar urma să fie clară structura noii majorităţi din Parlamentul Republicii Moldova.

Cum se poate suspenda preşedintele 

În cazul săvîrşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției, președintele Republicii Moldova poate fi suspendat din funcție de Parlament, cu votul a două treimi din deputați.

Propunerea de suspendare din funcție poate fi inițiată de cel puțin o treime din deputați și se aduce, neîntârziat, la cunoștința președintelui Republicii Moldova.

Președintele poate da Parlamentului explicații cu privire la faptele ce i se impută.

Dacă propunerea de suspendare din funcție este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Președintelui (potrivit articolului 89 din Constituție)

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri