Raport. Peste 5.000 de teroriști ISIS au intrat în Europa

Data publicării:
Palestinian Policemen Clash With Hamas Fighters
GAZA CITY - GAZA STRIP - JULY 15: Palestinian policemen patrol during gun battles with Hamas fighters on July 15, 2005 in Gaza City, Gaza Strip. According to reports, two Palestinian bystanders were killed in the heaviest gun battles in years between Hamas fighters and Palestinian security forces. (Photo by Ahmad Khateib/Getty Images)

Pericolul terorist e mai mare ca oricând în Europa. Jihadişti ISIS au ajuns pe continent, după ce oraşele controlate de gruparea Stat Islamic în Siria şi în Irak au fost recucerite. Sunt luptătorii străini care, în ultimii ani, s-au înrolat în ISIS şi care acum au revenit acasă: în Franţa, Marea Britanie, Germania, Suedia şi în alte state europene. Serviciile de securitate sunt în alertă. Aceşti oameni ar putea pune la cale atacuri pe continent.

5.600 de terorişti, din 33 de state, s-au întors în ţările lor de origine. Câteva sute sunt europeni, tineri care au luptat în Irak şi în Siria. Acum serviciile de securitate ar trebui să-i identifice şi să-i localizeze înainte să comită atentate.

E puţin probabil ca tinerii aceştia să revină la o viaţă normală, mai ales dacă sunt căutaţi pentru atrocităţile comise în numele ISIS. Cei mai mulţi jihadişti ISIS au revenit în Marea Britanie, în Germania şi în Franţa. Sunt, de altfel, ţările în care au avut loc cele mai multe atacuri din Europa.

Un aspect şi mai îngrijorător al raportului, întocmit de o organizaţie înfiinţată de un fost agent FBI, este numărul mare de copii racolaţi de ISIS în ultimii ani.

Din Europa sunt sute. Franţa e pe primul loc în acest top, urmată de Belgia, Olanda, Germania şi Marea Britanie. Sunt minori pe care autorităţile din ţările de origine ar trebuie să-i preia în custodie, pentru a fi reintegraţi.

O misiune dificilă, pentru că va fi greu de stabilit, în funcţie de vârstă, cât de îndoctrinaţi au fost şi ce pericol pot reprezenta în viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri