REACȚII. Brexit-ul deschide Cutia Pandorei

Data publicării:
brexit cana GettyImages-516310456
Foto: Gulliver/GettyImages

©GULLIVER/GETTYIMAGES

IRLANDA DE NORD. Votul britanic de ieșire din UE ne întărește cauza pentru un referendum pe tema desprinderii de Regatul Unit, a declarat vineri președintele Sinn Fein, cel mai mare partid naționalist din Irlanda de Nord.

„Acest rezultat schimbă dramatic peisajul politic aici, în nordul Irlandei, și ne vom intensifica eforturile pentru convocarea unui referendum pe tema reunificării Irlandei”, a declarat Declan Kearney. „În consecință, Guvernul britanic a consolidat orice mandat de reprezentare a populației de aici, din nordul Irlandei, în condițiile în care nordul este scos din Europa”, a mai spus el.

SCOȚIA. „Votul de aici (din Scoția - n.r) arată clar că oamenii  își văd viitorul ca parte a Uniunii Europene”, a declarat premierul scoțian, Nicola Sturgeon. „Așteptăm rezultatul final, dar Scoția a vorbit - și a vorbit ferm”, a declarat premierul, într-o aluzie la faptul că ar putea convoca un nou referendum de declarare a independenței.

OLANDA.  Liderul antiimigrație Geert Wilders a cerut vineri organizarea unui referendum în Olanda pentru ieșirea din UE, după ce britanicii au optat pentru ieșirea din blocul european.

ITALIA. Liderul formaţiunii de extreme-dreapta din Italia Liga Nordului, Matteo Salvini, a cerut pe Twitter ca ţara sa să organizeze un referendum pentru ieşirea din Uniunea Europeană.

FRANȚA.  Liderul partidului francez de extremă-dreapta, Marine Le Pen, a descris rezultatul votului din Marea britanie drept o „victorie a libertăţii”şi a cerut o consultare populară similară în Franţa.

UNGARIA. Liderul executivului de la Budapesta, Viktor Orban, a declarat că cea mai importantă lecție care trebuie învățată în urma referendumului din Marea Britanie este aceea că Bruxellesul trebuie să asculte de vocea poporului

SPANIA. Ministrul de externe de la Madrid, Jose Manuel Garcia-Margallo, a propus vineri, după anunţarea rezultatelor referendumului din Marea Britanie, ca Londra şi Madridul să împartă suveranitatea asupra Gibraltarului, pentru că astfel teritoriul, unde majoritatea alegătorilor au votat pentru rămânerea în blocul comunitar, va avea în continuare acces la piaţa unică

ARGENTINA. Ministrul argentinian de Externe, Susana Malcorra, a declarat joi, în timpul referendumului britanic că recuperarea suveranităţii Insulelor Falkland rămâne un obiectiv "permanent şi ianlienabil" al poporului argentinian.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri