Recep Erdogan nu exclude executarea puciştilor

Data publicării:
EVOLUTII TURCIA GettyImages-576615004

La patru zile de la lovitura de stat eşuată, autorităţile din Turcia continuă vânarea celor responsabili. Peste 50 de mii de oameni au fost arestaţi, reţinuţi şi demişi, dar preşedintele Recep Erdogan nu vrea să se oprească aici.

Recep Erdogan, preşedintele Turciei: „Oamenii cred că aceşti oameni trebuie ucişi, nu văd o altă rezolvare a situaţiei. Ei mă întreabă de ce ar trebui să-i ţin în puşcării şi să-i hrănesc (n.r. - pe pucişti) în anii următori. ”

Presa oficială a publicat imagini cu mai mulţi generali şi amirali implicaţi în lovitura de stat, cu mâinile legate la spate, unii răniţi. Sunt consideraţi responsabili pentru punerea în aplicare a puciului, a cărui organizare i-ar fi revenit clericului Fethullah Gulen, duşmanul de moarte al lui Recep Erdogan. De altfel, autorităţile de la Ankara au cerut deja ca Statele Unite să-l extrădeze şi au suspendat licenţele de emisie pentru posturile de radio şi televiziune controlate de el.

Binali Yildirim, premierul Turciei: ”Această organizaţie teroristă (a lui Gulen, n.red.) nu mai are influenţă în nicio ţară. Nu-i mai ajutaţi, nu vă asumaţi riscuri degeaba! Îi vom stârpi!”

Fethullah Gulen, cleric musulman: „Nu se mai poate vorbi de democraţie, despre Constituţie, despre guvern legitim, acest regim seamănă mai degrabă cu un clan. ”

Între timp, au apărut noi mărturii ale clipelor de groază din noaptea de vineri. Aeroportul Ataturk din Istanbul a devenit un loc al terorii în acea noapte, după cum demonstrează convorbirea dintre turnul de control şi piloţii avioanelor care urmau să decoleze.

Turnul de control: E cineva în birou în acest moment. Nu ştiu cine sunt şi nici ce fac. Pentru siguranţa dumneavoastră, vă rog să rămâneţi pe loc!

Pilot: Am înţeles, rămânem pe loc. Mulţumim!

***

Pilot: Lăsaţi-ne să debarcăm pasagerii! E mai bine în terminal! Se trag focuri de armă, se trag multe focuri de armă!

Parcă pentru a justifica duritatea acţiunilor, preşedinţia turcă a dat publicităţii imagini cu atacul asupra palatului prezidenţial. Ele surprind momentele în care mai multe bombe lansate de avioanele de vânătoare cad în apropierea clădirii. Impactul lor este urmat de un incendiu care provoacă panică în rândul zecilor de oameni aflaţi în zonă, care fug în toate părţile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri