Recep Erdogan vrea să „reexamineze” istoria națională a Turciei

Data publicării:
erdogan tribuna

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a comemorat joi pe fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, însă a subliniat că istoria țării își trage seva mult înaintea proclamării Republicii, în 1923, informează AFP.

erdogan tribuna

"Ne vom opune celor care încearcă să limiteze istoria statului și națiunii noastre la 90 de ani. Trebuie să luăm tot felul de măsuri, inclusiv să reexaminăm manualele din clasele primare", a declarat Erdogan citat de Agerpres.

Președintele turc, care de la sosirea lui la putere își multiplică referințele la adresa Imperiului Otoman, s-a plâns, de altfel, de faptul că suprafața actuală a teritoriului nu reflectă, în opinia lui, influența regională a Turciei.

"Nu putem să fim prizonierii a 780.000 de kilometri pătrați", a spus Erdogan. "Frontierele noastre fizice sunt un lucru, iar frontierele noastre de suflet sunt cu totul altceva", a adăugat el, enumerând mai multe teritorii ale Imperiului Otoman.

"Frații noștri din Crimeea, din Caucaz, din Alep, din Mosul pot fi în afara frontierelor noastre fizice, însă ei sunt frații noștri de suflet", a declarat Erdogan într-un discurs susținut la Ankara, la 78 de ani de la moartea lui Mustafa Kemal, figură emblematică a Turciei moderne.

La ora 09:05 (06:05 GMT), ora exactă când a murit Ataturk la 10 noiembrie 1938, mai multe milioane de turci au ținut două minute de reculegere în memoria fondatorului Republicii Turce, în timp ce sirene au răsunat pe teritoriul întregii țări.

Mii de vizitatori au venit la mausoleul construit în onoarea lui Ataturk, la Ankara, și la palatul Dolmabahce, la Istanbul, unde s-a stins primul președinte al Turciei moderne.

Acuzat că vrea să distrugă republica laică fondată de Ataturk, Erdogan l-a omagiat la rândul său pe predecesorul său îndepărtat și a stabilit o paralelă între războiul de independență (1919-1922) dus de Mustafa Kemal împotriva puterilor victorioase din timpul Primului Război Mondial și lupta împotriva tentativei de puci din iulie.

"Nu există nicio diferență între războiul de independență și tentativa de lovitură de stat din 15 iulie. Vom încerca să ducem mai departe independența Republicii Turce", a asigurat Erdogan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri