Recoltă slabă de măsline, în Italia. Preţul uleiului de măsline a explodat

Data publicării:
ulei masline

Agricultorii italieni dau vina pe ploi şi pe vremea rece din această vară, care a încurajat răspândirea unei musculiţe extrem de dăunătoare pentru măsline. O dată muşcate de insecte, fructele cad la pământ şi nu mai sunt bune.

Ca să recoltăm în acest an, ar fi trebuit să folosim mai mult insecticid decât este permis”, spune Federico Leszczynski, producător.

Unii producători au decis să renunţe la întreaga recoltă, pentru a nu mai cheltui bani ca să producă ulei din măslinele rămase, de calitate inferioară. Prin urmare, producţia de ulei de măsline a scăzut, în Italia, cu peste o treime. Efectele se văd deja pe rafturile magazinelor.

Preţurile au crescut spectaculos. Pe piaţa en-gross, preţurile au crescut cu peste 60%”, spune un alt producător, Cesare Buonamici.

Doar mafia pare să se bucure de recolta proastă. Infractorii au început să fure sute de kilograme de măsline sănătoase din depozite, pentru a le vinde apoi pe piaţa neagră.

Italienii sunt mari amatori de ulei de măsline. Consumul depăşeşte 12 litri de persoană, anual. După Spania, Italia este al doilea producător mondial de ulei măsline.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri