Referendum | Elvețienii au respins alocația de 2.500 de franci de la stat, pe viață

Data publicării:
GettyImages-468323291

 

Foto: Gulliver/GettyImages 

Conform unui sondaj, 78% dintre cei intervievați s-au pronunțat împotriva salariului minim de bază, în timp ce 66% au votat pentru revizuirea legislației privind azilul, în sensul examinării mai rapide a cererilor de azil, într-un termen de cel mult 140 de zile, notează Agerpres.

Inițiativa populară 'Pentru un venit de bază necondiționat' (RBI) a propus virarea unei alocații universale în fiecare lună tuturor elvețienilor, dar și cetățenilor străini rezidenți în Elveția de cel puțin cinci ani, indiferent dacă au avut sau nu un loc de muncă.

Grupul de inițiativă aflat la originea propunerii sugerase suma de 2.500 de franci elvețieni (2.260 euro) pentru fiecare adult - o sumă mică în raport cu nivelul de trai din Elveția - și de 650 de franci elvețieni (circa 500 euro) pentru fiecare minor.

„Elvețienii au judecat duminică într-un mod realist (...) Să fii plătit fără să muncești, ar fi fost un pas major. Iar inițiativa nu era clară, ea era menită mai ales să alimenteze o discuție”, a comentat Andreas Ladner, un analist politic local.

La un alt referendum, desfășurat în anul 2012, elvețienii au respins și prelungirea concediului plătit de la patru la șase săptămâni, temându-se că aprobarea unei asemenea inițiative ar risca să diminueze competitivitatea economiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri