Miza referendumului pentru autonomie din Italia

Data actualizării: Data publicării:
Italian Constitutional Referendum 2016
ROME, ITALY - DECEMBER 04: Woman waits to vote during a referendum on constitutional reforms on December 4, 2016 in Rome, Italy. The result of the government referendum that will change the constitution, is considered crucial for the political future of Italy and for the personal future of its Prime Minister. (Photo by Franco Origlia/Getty Images)

ACTUALIZARE. Italienii din regiunile Lombardia și Veneto au votat duminică la referendumuri pentru autonomie sporită față de guvernul de la Roma, informează Reuters, preluată de Agerpres. Participarea la vot a fost semnificativă în ambele regiuni, iar potrivit rezultatelor preliminare, peste 90% din participanți au răspuns „da” la întrebarea dacă doresc ca autoritățile regionale să solicite celor centrale mai multă autonomie.


Referendum pentru 70 de miliarde de euro. Aceasta este miza scrutinului pentru autonomie organizat astăzi în regiunile italiene Lombardia şi Veneto. 12 milioane de localnici au fost chemaţi la urne să îşi spună părerea. Consultarea se anunţă un eşec însă: prezenţa la vot este acum mult sub aşteptări.

Cele două regiuni bogate ale Italiei trimit anual în bugetul Italiei 30% din Produsul Intern Brut din peninsulă. Oficialii din Lombardia şi Veneto vor să rămână în acele zone jumătate din această sumă enormă. Autonomia faţă de Roma li se pare o idee bună unora.

Ultimele sondaje de opinie dau favorită tabăra proautonomie, însă marea necunoscută este prezenţa la urne. Pentru ca scrutinul să fie valabil, participarea trebuie să depășească 50% în Veneto și 40% în Lombardia.

Organizarea referendumului pentru autonomie în Lombardia şi Veneto costă cam 60 de milioane de euro şi marchează o premieră în Italia. Votul este electronic: nu mai există ştampile, se votează pe tablete.

Spre deosebire de Catalonia, asemenea consulări populare sunt permise de Constituţia Italiei. Cu toate acestea, scrutinul este pur consultativ: singurul efect ar putea fi începerea unor negocieri între autorităţile locale şi cele de la Roma.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri