Reportaj BBC într-o închisoare în care deţinuţii fac legea

Data publicării:
gratii inchisoare detentie sursa foto digi24

Închisorile din Marea Britanie se află sub controlul deţinuţilor, informează Digi24. Dezvăluirea, cât se poate de îngrijorătoare, apare într-o investigaţie realizată de postul BBC. Un reporter sub acoperire a petrecut două luni într-un centru de detenţie. Iar ce a descoperit e cel puţin alarmant. Deţinuţii se bat şi consumă droguri fără ca gardienii să îndrăznească să intervină.

Cu peste 1.300 de deţinuţi, centrul de detenţie Northumberland este unul dintre cele mai mari din Marea Britanie. Nu este o închisoare de mare risc, ci mai mult un centru de reeducare. Reportajul BBC arată însă o altă realitate: abuzul de droguri şi vilolenţele sunt la ordinea zilei.

Reporter: „Lucrez ca reporter sub acoperire pentru BBC. Tocmai am încheiat o zi lungă la muncă. A fost haos, un adevărat masacru. Săptămâna trecută, în celula unui deţinut a fost găsit un kilogram şi jumătate de droguri. O cantitate mai mică de droguri a fost găsită şi în celula altui deţinut. Şi nu erau ascunse. Erau puse pur şi simplu într-un dulap.”

Gardienii spun că sunt depăşiţi de situaţie - sunt prea puţini şi le este imposibil să se impună în faţa deţinuţilor.

Gardian: „Sunt numeroase situaţiile în care se întâmplă anumite lucruri şi nu pot lua atitudine aşa cum mi-aş dori pentru că nu avem întăriri pe care să ne putem baza. Nu mă simt în siguranţă niciodată.”

Deţinut: „Mai devreme sau mai târziu, cineva va fi ucis.”

Reporter: „Angajaţii au pierdut (controlul - n.r.). Din punct de vedere psihic, nu pot face faţă. Munca este constantă şi pur şi simplu îţi stoarce şi ultima picătură de energie pe care o ai. Ajungi acasă epuizat.”

În reportaj este redată şi o înregistrare în care un deţinut refuză să intre în celulă şi îl ameninţă pe unul dintre gardiani.

Marea Britanie are cei mai mulţi deţinuţi din Europa de Vest. Cu toate acestea, în urmă cu doi ani, guvernul a vrut să reducă cheltuielile cu închisorile, aşa că dat în administrarea unor companii private mai multe centre de detenţie. Noii administratori au promis să facă economii. Aşa că primele măsuri luate au fost reducerile de personal. Urmările nu s-au lăsat mult aşteptate, iar situaţia din centrul de detenţie prezentat în acest reportaj nu este singulară. Mai multe revolte au avut loc în închisorile britanice anul trecut iar 10.000 de angajaţi ai penitenciarelor au intrat în grevă de avertisment.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri