Reţeaua terorii din Franţa şi Belgia

Data publicării:
bar paris atac

Întregul puzzle se învârte în jurul figurii lui Salah Abdeslam, capturat de poliţia belgiană după mai bine de patru luni de căutări în toată Europa.

Implicat în organizarea şi comiterea atentatelor de la Paris, Abdeslam pare să fie element central al unei celule teroriste cu centru de comandă la Bruxelles. El este singurul dintre atentatorii din noiembrie de la Paris care a renunţat la misiune în ultimul moment. Din informaţiile strânse de anchetatori până acum, el urma să se arunce în aer la Stade de France.

Najim Laachraoui, unul dintre atentatorii kamikaze de pe aeroportul Zaventem din Bruxelles, era un apropiat al lui Abdeslam. Au călătorit împreună la Budapesta, în septembrie 2015, şi au trecut de un control de rutină la graniţa dintre Austria şi Ungaria. Procurorii belgieni spun că Laachraoui era unul dintre coordonatorii atentatelor din noiembrie de la Paris, dar şi artificierul reţelei, el fiind cel care ar fi făcut centurile explozibile.

Alte piese importante ale acestui puzzle sunt fraţii Khalid şi Ibrahim El-Bakraoui. Ei l-au ajutat pe Salah să se ascundă în apropiere de Bruxelles, unde au închiriat apartamente conspirative, folosite pentru plănuirea atentatelor. Ibrahim este teroristul care s-a aruncat în aer pe Aeroportul Zaventem, iar Khalid - la staţia de metrou din Bruxelles.

Lista se încheie, pentru moment, cu Mohamed Abrini, unul dintre principalii organizatori ai atacurilor de la Paris şi Bruxelles, pe numele căruia exista un mandat european de arestare şi care a fost prins recent de poliţia belgiană.

Abrini, care a luptat în Siria, unde s-a alăturat grupării Stat Islamic, este un apropiat al lui Salah Abdeslam. Cei doi au fost filmaţi, într-o benzinărie, în drum spre Paris, cu două zile înainte de atentatele din 13 noiembrie. Maşina pe care o conducea atunci Abrini a fost folosită de unul dintre comandourile care au semănat teroare pe străzile din capitala Franţei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri