Reținerea fostului premier Vlad Filat agită spiritele la Chișinău

Data publicării:
vlad filat - fb

Vlad Filat, suspectat de fapte de coruptie si implicare in fraude financiar bancare a fost ridicat de procurorii anticoruptie chiar de aici din sediul Parlamentului Republicii Moldova, imediat dupa ce colegii deputați, 79 din 101, au votat pentru ridicarea imunitatii fostului prim ministru”, transmite corespondentul Digi24 Ligia Pricopi.

Premierul Valeriu Streleț, care a preluat și conducerea PLDM după reținerea lui Vlad Filat, consideră arestarea colegului de partid drept o mişcare a Centrului Național Anticorupție menită să aducă în fața populației un țap ispășitor.

Vlaeriu Streleț, premierul Republicii Moldova: Am expediat în adresa preşedintelui Republicii Moldova un demers. Acest demers constă în iniţierea procedurii de demisie a directorului CNA.

Imediat a venit şi reacţia directorului Centrului Naţional Anticorupţie.

„Sunt general şi nu comentez declaraţiile şefilor mei ierarhici. Voi aștepta decizia președintelui și mă voi conforma”, a declarat Viorel Chetraru, directorul Centrului Naţional Anticorupţie Chişinău.

Evenimentele de la Chişinău au creat îngrijorare şi la Bucureşti.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Speranţa noastră este ca aceste evenimente sa nu ducă la schimbarea orientării pro-europene a conducerii Republicii Moldova.

Reţinerea lui Vlad Filat vine după un autodenunț al fostului președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii, Ilan Shor. Acesta le-a declarat procurorilor că a avut protecția fostului premier, pe care ar fi cumpărat-o cu 250 de milioane de dolari.

Dorin Chirtoacă, primarul Chișinăului, Partidul Liberal: Nici noi aici nu suntem cheie de ușă de biserică, avem și noi probleme și corupție și de toate, dar nici nu mi-am închipuit că se poate lucra într-un asemenea mod care este egal cu racket de stat.

Vasile Croitoru, politolog: Societatea are nevoie de capul lui Moțoc. Adică să fie pedepsiți vinovații în delapidarea în proporții deosebit de mari din sistemul bancar.

În acest scandal, analiştii amintesc şi de un personaj extrem de controversat la Chişinău, politicianul Vlad Plahotniuc, considerat cel mai puternic oligarh din Republica Moldova.

Mihai Cernencu, analist politic: Asta este o simplă reglare de conturi ca să arate cine în Republica Moldova comandă muzica și deține puterea. De fapt, în Republica Moldova tot ce este, tot ce mișcă de fapt aparține lui Vlad Plahotniuc.

Oamenii care protestează de aproape o lună în fața principalelor instituții din Chișinău spun că o singură arestare nu poate fi un semnal că Republica Moldova merge pe calea cea bună.

Să dăm toți tâlharii ăștia jos. Jos să-i dăm! De atâta că țara noastră e într-o greutate foarte mare.
Am fost amăgiți , trădați”, spun oamenii.

Fraudele bancare au generat măsuri care au dus atât de mult la scăderea nivelului de trai, încât oamenii vor să vadă întreaga clasă politică plecată. De pe urma acestor nemulțumiri profită partidele pro ruse.

Igor Dodon, președintele Partidului Socialist: Acesta este doar un început. Filat este un element al acestei guvernări oligarhice. Scopul nostru este să obținem demisia Guvernului, demisia președintelui țării și anunțarea alegerilor parlamentare anticipate.

Partidele pro europene, PLDM, PDM si PL, care au 55 din cele 101 mandate în Parlamentul Republicii Moldova, spun că nu vor renunța la Alianța pentru Integrare Europeană și sunt dispuse să ia măsuri dure pentru a spăla imaginea de ţară coruptă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri