România va găzdui următorul summit al Europei Centrale și de Est

Data actualizării: Data publicării:
iohannis summit varsovia
Foto: presidency.ro

Un summit internațional la care participă cei mai importanți președinți din Europa Centrală și de Est va fi organizat în România anul viitor. Propunerea a venit de la Klaus Iohannis, iar șefii de stat prezenţi la întrunirea de la Varşovia au fost cu toţii de acord cu propunerea preşedintelui român.

iohannis summit varsovia
Foto: presidency.ro

Doisprezece șefi de stat vor veni la București vara viitoare. România va găzdui summitul „Iniţiativei celor trei mări”, care are loc acum în Polonia, cu participarea excepțională a președintelui american, Donald Trump.

Cei 12 lideri ai ţărilor cuprinse între mările Baltică, Adriatică şi Neagră au acceptat în unanimitate invitaţia lansată de preşedintele Klaus Iohannis. Îi vom vedea anul viitor la Bucureşti, reunindu-se din nou, pentru al treilea an la rând, să discute despre consolidarea relaţiilor economice, a pieţei energetice şi a cooperării politice pe flancul de Est.

Acest format de dialog a fost lansat anul trecut, la iniţiativa Croaţiei şi Poloniei şi are la bază declaraţia comună semnată la Dubrovnik, în 25 august 2016, de: Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.

Potrivit documentului, Iniţiativa porneşte ca o platformă informală de sprijin politic şi acţiune hotărâtă pe proiecte transfrontaliere şi macro-regionale de importanţă strategică pentru ţările care au aderat.

Domeniile predilecte: energie, transport, comunicaţii digitale, economie. Regiunea-ţintă: Europa Centrală şi de Est. Documentul poate fi accesat AICI.

Aşadar, vizează creşeterea gradului de cooperare şi interconectare a statelor din jurul Adriaticii, Mării Baltice şi Mării Negre, fiind practic o anvelopă de sprijin politic în această direcţie.

Nu este un secret faptul că actualul context regional a catalizat coagularea unei asemenea construcţii.

Dată fiind hotărârea Rusiei de a utiliza energia pe post de armă în relaţiile ei cu ţările europene, proiectul Iniţiativa celor trei mări ar trebui să constituie o prioritate strategică a Administraţiei Trump, arăta recent Atlantic Council, citând un oficial militar american. „Acesta este cu adevărat un proiect transatlantic cu enorme ramificaţii geopolitice, geostrategice şi geoeconomice”. 

Citiţi şi: Donald Trump mulțumește soldaților români în primul său discurs public rostit în Europa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri