România va numi un înalt reprezentat pentru Brexit

Data publicării:
castel nisip steag uk brexit getty

România va anunţa în câteva zile un înalt reprezentant pentru Brexit. Acesta va avea sarcina să pregătească poziţia ţării noastre în privinţa ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Anunţul a fost făcut de Cristian Bădescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, şi vine în contextul în care România va deţine preşedinţia UE în prima jumătate a anului 2019, când e foarte probabil să se producă Brexitul.

Avem dosarul Brexit şi, dacă Marea Britanie va notifica intenţia de ieşire în primăvara anului 2017, cei doi ani pe care îi permite tratatul pentru negociere se încheie exact în primăvara anului 2019, sub preşedinţia României. (...) Pentru România va fi, în zilele următoare, anunţat un înalt reprezentant al Guvernului pentru Brexit, care va avea o echipă şi care va lucra pentru pregătirea poziţiei României şi angajarea României în viitoarele negocieri”, a declarat Cristian Bădescu, secretar de stat în MAE, coordonator al Unităţii de Pregătire a Preşedinţiei 2019.

Lucrurile s-au complicat, însă, la Londra, după ce Înalta Curte de Justiţie de la Londra a decis că guvernul britanic NU poate declanşa procedura de ieşire a Regatului Unit din Uniunea Europeană fără o aprobare din partea Parlamentului. Şeful diplomaţiei britanice insistă că decizia, care va fi atacată de Executiv, NU afectează derularea Brexitului.

„Cred că putem transforma aceste negocieri într-unele din care toată lumea are de câştigat, care vor rezulta într-o UE puternică, într-o Mare Britanie puternică, într-un parteneriat european între Marea Britanie şi UE”, speră ministerul de externe al Marii Britanii, Boris Johnson. „Este foarte important să recunoaştem faptul că poporul britanic a votat să părăsească Uniunea Europeană, să abandoneze tratatele Uniunii Europene şi că vom face acest lucru. Şi nu, nu cred că aceasta (n.red: decizia Înaltei Curţi de Justiţie) va afecta calendarul procesului”, a adăugat șeful diplomației britanice.

Cât costă România asigurarea președinției UE?

Asigurarea Preşedinţiei Consiliului UE, în primul semetru din 2019, va costa România câteva zeci de milioane de euro. Sunt bani ce trebuie alocaţi în următorii ani din bugetul de stat. Ţările care, prin rotaţie, se află la preşedinţia Consiliului UE nu primesc fonduri de la Buxelles pentru pregătirea şi organizarea acţiunilor şi evenimentelor din cele şase luni de mandat.

Actualul guvern de la Bucureşti face estimările, iar viitorul guvern trebuie să stabilească suma exactă alocată în fiecare an acestor evenimente.

„Ceea ce vom avea la sfârşitul anului va fi o evaluare destul de grosieră, dar va trebui să facem această evaluare. (...) Va trebui să fie inclus în bugetul din 2017 o sumă. În momentul acesta, personal, eu nu ştiu cum va arăta. Dacă va fi o pungă mare pe care scrie Preşedinţie sau va fi defalcată pe ministere. Cu siguranţă va fi un buget central. Ce pot să vă spun este că, cel puţin în ultimii 20 de ani, suma a variat între 35 de milioane de euro - cât au anunţat danezii - şi 110 milioane de euro - cât au anunţat polonezii”, a precizat, vineri, Cristian Bădescu, la un briefing de presă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri