Rusia, condamnată la CEDO pentru moartea unui tânăr moldovean

Data publicării:
CEDO site

Sediul Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO)

Potrivit hotărârii în cauza Pisari contra R. Moldova şi Rusiei publicată pe site-ul instituţiei, CEDO a acordat reclamantului, familia Pisari, 35.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 5.580 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli de judecată, sume ce urmează a fi plătite de Federaţia Rusă. Curtea a radiat cererea de pe rol în partea în care se referă la R. Moldova, informează Mediafax.

În dimineaţa zilei de 1 ianuarie 2012, Vadim Pisari (18 ani) şi prietenul său au decis să traverseze râul Nistru din satul Pîrîta în oraşul Vadul lui Vodă pentru a alimenta automobilul cu combustibil. Pentru a ajunge la staţia de benzină ei urmau să traverseze un pod, care avea puncte de control ale forţelor de menţinere a păcii.

Deşi ambele localităţi se află sub controlul autorităţilor moldoveneşti, punctele de control sunt parte din zona de securitate stabilită în urma acordului de încetare a conflictului militar din 1992. În fiecare punct de control sunt prezenţi opt soldaţi, patru din partea Rusiei, doi din partea Moldovei şi doi din partea RMN (Transnistria - n.r.).

Vadim Pisari nu s-a oprit la punctul de control, a lovit un indicator rutier şi o barieră, trecând peste acestea. Prietenul lui a explicat ulterior că parbrizul era parţial acoperit cu gheaţă, limitând vizibilitatea pentru şofer. Automobilul a continuat să se deplaseze prin celălalt punct de control către staţia de benzină. Douăzeci de minute mai târziu, cei doi tineri au trecut înapoi prin primul punct de control. La apropierea automobilului către punctul de control din partea de est, care era parţial acoperit cu crampoane, un sergent rus, V.K., i-a ordonat lui Vadim Pisari să oprească, însă automobilul a accelerat prin punctul de control, evitând crampoanele. Pacificatorul a tras de mai multe ori în automobil, după ce Vadim Pasari nu a oprit. Un glonţ l-a nimerit pe tânăr care a decedat câteva ore mai târziu, din cauza rănii.

Cazul a fost investigat de către poliţia moldovenească, o comisie mixtă a forţelor de menţinere a păcii şi de către militarii ruşi.

Autorităţile din R. Moldova au iniţiat urmărirea penală, însă în 2013 au decis încetarea procedurilor, pe motiv că investigaţiile au fost încheiate şi sergentul rus, transferat între timp în altă unitate în Rusia, s-a eschivat de jurisdicţia acestora.

Comisia mixtă a elaborat un raport, prin care l-a acuzat de Pisari de încălcarea normelor de conduită la punctele de control, dar membrii din partea Moldovei nu au semnat raportul, în timp ce militarii ruşi au elaborat un raport potrivit căruia V.K. a acţionat în conformitate cu normele aplicabile punctelor de control.

Şi în Rusia a fost declanşată o investigaţie, dar procuratura a informat reclamanţii, familia tânărului ucis, că V.K. nu poate fi extrădat, pe motiv că este cetăţean rus, se arată în hotărârea CEDO.

În decembrie 2012, Procurorul General al Republicii Moldova a informat reclamanţii că a aflat că V.K. a fost dezvinovăţit de procuratura militară.

Reclamanţii au cerut de două ori copia deciziei procuraturii ruse, dar au fost refuzaţi pe motiv că nu sunt parte a procedurilor, astfel că aceştia s-au adresat CEDO.

Instanţa de la Strasbourg a constatat, în unanimitate, că Rusia a încălcat articolul 2 din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, sub aspect material şi sub aspect procedural.

"CEDO a constatat că a fost stabilit cu certitudine că Vadim Pisari a fost ucis de una din împuşcăturile efectuate din mitralieră de către V.K. Curtea a fost de acord că scopul împuşcăturii a fost de a reţine şoferul automobilului", se arată în hotărâre.

De asemenea, Curtea precizează că "nu a fost convinsă că V.K. a riscat să fie lovit şi, corespunzător, a constatat lipsa vreunui indiciu de pericol în acţiunile şoferului, dacă era lăsat să plece".

În final, CEDO a notat că autorităţile ruse nu au implicat reclamanţii în investigarea circumstanţelor uciderii lui Vadim Pisari.

Reclamanţii a cerut 85.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 5.580 euro cu titlu de costuri şi cheltuieli, dar Curtea a decis ca despăgubirile să fie în valoare de 35.000 de euro, plus cheltuielile de judecată de 5.580 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri