Rusia este dispusă să împrumute Grecia, dacă Atena cere banii

Data publicării:
oferta

Alexis Tsipras: Mulţi dintre voi se întreabă de ce sunt aici, şi nu la Bruxelles. De ce nu particip la negocierile de acolo?

Aflat la Forumul Internaţional de la Sankt Petersburg, premierul elen a răspuns la întrebarea pusă de mulţi analişti şi lideri politici. Alexis Ţipras a declarat că explorează toate opţiunile pentru a găsi cea mai bună soluţie pentru salvarea ţării.

Alexis Tsipras: Rusia este unul dintre cei mai importanţi parteneri ai noştri. Suntem în mijlocul unei furtuni puternice. Dar suntem o naţiune maritimă care ştie cum să iasă din furtunile pe mare şi căreia nu îi e teamă să pornească pe mări deschise şi neexplorate pentru a ajunge în porturi noi şi sigure.

Apropierea dintre Moscova şi Atena i-a făcut pe analiştii politici să afirme că Grecia încearcă să obţină un împrumut de la partenerii săi ruşi, după ce a înregistrat numeroase blocaje în negocierile cu creditorii internaţionali.

„Dacă grecii ne-ar cere un împrumut, vom lua asta în considerare, dar încă nu ne-au cerut să îi împrumutăm. (...) I-am împrumuta pentru că sunt partenerii noştri, iar aceasta este o practică obişnuită între ţări aflate în parteneriat”, a spus Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Între timp, în Grecia, negocierile îi ţin în suspans pe pensionari, care se tem că vor avea din nou de suferit. Între 2010 şi 2014, guvernul de la Atena a micşorat pensiile cu 27 la sută, în medie. Cele mai mari pensii au fost, însă, înjumătăţite.

- Cu pensia mea de 500 de euro, trebuie să mă descurc toată luna. Trebuie să plătesc facturile la electricitate, apă, telefon şi taxe. Situaţia e foarte dificilă.

- Dacă îşi menţin poziţia şi nu vor mai tăia salariile şi pensiile, îi vom sprijini pentru totdeauna. Dacă reduc din nou salariile şi pensiile, trebuie să părăsim Uniunea Europeană.

Situaţia tot mai instabilă a declanşat şi o criză bancară în Grecia. Grecii au retras peste 3 miliarde de euro de la începutul săptămânii, dintre care 1 miliard într-o singură zi.

James Reynolds, corespondent BBC: Guvernul grec vrea să îşi păstreze cererile, dar nu poate controla ce se întâmplă şi nu poate dicta oamenilor ce să facă cu banii lor.

Datoria publică a Greciei se ridică la 317 miliarde de euro.

Citiți și
AVERTISMENT. Donald Tusk: Grecia să aleagă între oferta creditorilor internaționali și intrarea în incapacitate de plată
Efectele vizitei lui Alexis Tsipras în Rusia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri