Rusia interzice importurile de fructe din Republica Moldova

Data publicării:
mere

Motivul ar fi molia orientală, o insectă pe care oficialii ruși o numesc periculoasă, deși e un dăunător cu care agricultorii au de-a face frecvent.

Anul trecut 15 loturi de caise, de cinci ori mai multe ca acum, au fost trimise de ruși înapoi în Republica Moldova din același motiv, și, deși amploarea fenomenului e în prezent mai mică, reacția e totuși mult mai mare. Fructele și legumele reprezintă circa 10 procente din totalul exporturilor moldovenești, iar victimele directe ale deciziei sunt cam toți cultivatorii autohtoni care trimiteau marfă peste granițe.

Majoritatea își vindeau producția pe piața rusească. Anul trecut 90% din exporturile moldovenești de mere, pere și gutui mergeau spre Rusia.

La fel și 70% din cireșele, caisele și prunele exportate din Moldova. Președintele UniAgroProtect susține că neavând cumpărători, producătorii vor fi curând loviți de scăderea prețurilor.

Potrivit acestuia, guvernul caută măsuri urgenţe să amortizeze impactul embargoului rusesc. Se vorbește despre înlocuirea chiflelor oferite în școli cu fructe, dar și despre extinderea producătorilor locali în supermarketuri.

E nevoie de repliere rapidă, dar, oricum, șeful organizației declara că, pentru 80-90% dintre producători de fructe, va fi foarte dificil să se reorienteze pe alte piețe.

În 2012, numai 3% din fructele produse în țară ajungeau în UE și 91% la ruși. În iunie, semnarea acordului de liber schimb dintre Republica Moldova și UE a dat un imbold comerțului înspre și dinspre Vest, însă pasul făcut în afara sferei de influența a Rusiei nu s-a lăsat netaxat.

Moscova a avertizat că va lua măsuri de protecție și recent a amenințat cu impunerea taxelor vamale pentru produsele moldovenești.

Anul trecut, Rusia a pus un embargo pe vinul moldovenesc, iar importul de carne procesată din Moldova a fost și el interzis tocmai în ziua ratificării acordului cu UE.

Și România a intrat sub radarul ruşilor și a fost anunțată că nu mai are voie să exporte carne de vită în Rusia. Exporturile însă erau inexistente, pentru că, ultima oară, când România vindea carne de vită în Rusia era în urmă cu zece ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri