SĂRBĂTOARE. 24 de ani de la reunificarea Germaniei

Data publicării:
zidul berlinului

Procesul reunificării Germaniei a început la sfârşitul lui noiembrie 1989, la aproape două săptămâni de la căderea Zidului Berlinului. Primul pas a fost realizarea unificării economice şi financiare, care a avut loc în iulie 1990. De asemenea, în scurt timp, legislaţia Germaniei Federale a început să fie aplicată şi în Germania de Est, astfel încât, pe 3 octombrie 1990, Germania a devenit o singură ţară, prin alipirea celor cinci landuri din Estul fost comunist. Cancelarul federal Helmut Kohl este considerat artizanul acestui moment istoric, prin acţiunile sale diplomatice în relaţia cu Moscova.

Germania a fost împărţită după cel de al Doilea Război Mondial în sectoarele controlate de occidentali şi cel ocupat de sovietici. Cele două părţi au devenit Republica Federală Germană, ţară membră NATO şi apoi a Comunităţii Europene, şi Republica Democrată Germană, cu un regim comunist şi controlată de Uniunea Sovietică. De asemenea, Berlinul a fost separat în cele două sectoare, cel vestic, capitalist şi cel estic, comunist, despărţite de celebrul Zid al Berlinului.

La 24 de ani de la reunificare, nu toţi germanii sunt însă mulţumiţi de efectele acestui proces. Potrivit unui sondaj de opinie, jumătate dintre germanii din fostul Est comunist consideră că au profitat de pe urma unificării. Ei consideră că principalul câştig este libertatea de circulaţie. Aproape un sfert dintre cei chestionaţi cred totuși că au avut de pierdut, pentru că ar fi văzuţi drept cetăţeni de rangul doi.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri