Scandal de spionaj. Austria a depus plângere împotriva Germaniei

Data publicării:
viena -sediu parlament - lp

Parlamentul Austriei FOTO: Digi24

Plângerea a fost depusă la Parchetul din Viena, marți, pentru „culegere de informații secrete în detrimentul Austriei”, a precizat ministrul de interne, Johanna Mikl-Leitner.

Invocând „documente confidențiale”, presa germană a acuzat serviciile de informații BND (Bundesnachrichtendienst), că au spionat în beneficiul agenției americane NSA mai multe companii europene și că au monitorizat lideri politici europeni, în special francezi. Cotidianul Bild susține că vizați de spionaj au fost și unii oficiali austrieci.

Austria cere acum „lămuriri complete” din partea vecinei sale și va recurge în acest sens și la căi diplomatice, a mai spus ministrul de interne.

Cancelarul Angela Merkel a luat apărarea serviciului german de informații în fața acuzațiilor că a încălcat legile atunci când a ajutat Agenția Națională de Securitate a Statelor Unite să spioneze firme și oficiali din Uniunea Europeană.

În prima sa declaraţie despre acest scandal, cancelarul german a susţinut cooperarea între NSA şi BND pentru combaterea terorismului. Angela Merkel admite, însă, că este inacceptabil ca națiunile prietene să se spioneze reciproc. Afirmaţia face referire la informaţiile de anul trecut, potrivit cărora Agenția Națională de Securitate a Statelor Unite i-ar fi interceptat convorbirile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri