Scandal de spionaj în aviația militară a Lituaniei

Data publicării:
baza nato lituania - 6685776-AFP Mediafax Foto-PETRAS MALUKAS

Avion militar american aterizând la baza militară Siauliai Zuokinai din Lituania FOTO: AFP/MediafaxFoto

Autoritățile au anunțat că cei arestați sunt bănuiți de spionaj în profitul unui serviciu străin de informații și nu au exclus o posibilă implicare a Rusiei, ferindu-se însă de o confirmare oficială. Este vorba despre un ofițer care furniza informații, inclusiv date confidențiale, și de persoana căreia pilotul îi furniza aceste informații. Ocupația și cetățenia acesteia din urmă nu au fost făcute publice.

Cel mai probabil, ofițerul furniza Rusiei informațiie despre baza Zuokinai, bănuiesc autoritățile. Este un ofițer experimentat, care servea de 10 ani în armata aeriană a țării, iar activitatea sa era legată în special de planificarea rutelor de zbor.

Este al treilea caz de spionaj dezvăluit în Lituania în decurs de două luni. Doi lituanieni au fost arestați în noimebrie și la începutul lunii decembrie, fiind suspectați că au lucrat pentru serviciile de informații din Belarus.

Aflată sub ocupație sovietică până în 1991, Lituania și celelalte două state baltice, Letonia și Estonia, se tem pentru securitatea lor de la anexarea, în martie, a Crimeei de către Rusia. Țările baltice au obținut, în acest context, o consolidare a prezenței NATO în regiune.

O anchetă recentă a publicației Newsweek arăta că activitatea de spionaj a Rusiei în Europa a atuns nivelul din timpul Războiului Rece.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri