SCANDAL. Liderul mișcării PEGIDA și-a dat demisia. El pozase în Hitler și îi numise pe refugiați „animale”

Data publicării:
hitler pegida

ACTUALIZARE. Liderul mișcării PEGIDA a demisionat în urma scandalului iscat din cauza fotografiei, dar și a unor comentarii făcute pe Facebook, informează BCC News online.

Lutz Bachmann și-a cerut scuze pentru comentariile de pe Facebook în care i-ar fi numit pe refugiați „animale” și „nenorociți”. Nu a menționat, însă, nimic despre fotografia în care îl imită pe Hitler.

Bachmann a spus că a făcut remarci „nepotrivite”, iar cotidianul Bild îl citează în ediția online cu declarația: „Da, demisionez de la conducere”. Purtătoarea de cuvânt a PEGIDA, Kathrin Oertel, a declarat că afirmațiile denigratoare la adresa refugiaților au mers prea departe. Totuși, ea a încercat să minimizeze gravitatea gestului de a poza în Hitler spunând că a fost o „glumă, o satiră la care fiecare cetățean are dreptul”.

Gestul nu i-a lăsat însă indiferenți pe politicienii de la Berlin și a fost condamnat de însuși vicecancelarul Sigmar Gabriel. „Orice politician care pozează în Hitler este fie idiot, fie nazist. Oamenii raționali nu îi urmează pe idioți, iar oamenii decenți nu îi urmează pe naziști”, a declarat Gabriel, citat de Bild.

Între timp, mii de adepți ai PEGIDA au manifestat la Leipzig. Polițiștii au fost desfășurați pe străzile orașului est-german pentru a împiedica ciocnirile cu participanții la o contramanifestație. Susținătorii PEGIDA au scandat „Noi suntem poporul”, în timp ce rivalii lor le-au strigat „Plecați!”

Nu s-au înregistrat violențe.


Potrivit Dresdner Morgenpost, fotografia a fost făcută „în urmă cu ceva timp” şi postată de Lutz Bachmann pe pagina sa de Facebook cu mențiunea „S-a întors!”. Bachmann a explicat că a făcut această „fotografie-clişeu” după o vizită la frizer, cu ocazia lansării unei cărţi satirice despre Hitler, scrisă de Timur Vermes.

Bachmann și-a șters ulterior contul de Facebook.

Mişcarea antiislam PEGIDA a organizat, începând din 20 octombrie 2014, manifestaţii, în principal în oraşul Dresda.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri