SCENARII. Ce se întâmplă dacă Marea Britanie iese din Uniunea Europeană

Data publicării:
steag ue si uk - GettyImages-498925942

 

Gulliver/Getty Images

Ar avea britanicii motive să se simtă mai în siguranță în afara UE? Experții Institutului Regal pentru Afaceri Internaționale sunt de părere că, în ciuda deficiențelor privind schimbul de informații între statele membre, UE are multe de oferit în materie de securitate.

Aflați sub impactul emoțional generat de atentatele de la Paris și Bruxelles, riscăm să uităm că Europa rămâne o regiune foarte sigură, deloc fragilă. Cele mai multe atacuri teroriste au loc într-un număr mic de țări din afara Uniunii Europene. În 2014, 78% dintre acestea, adică 25.500, au fost comise în cinci țări - Irak, Nigeria, Afganistan, Pakistan și Siria.

Comparativ, în cele 28 de state care fac acum parte din UE au avut loc 15.500 de atacuri teroriste în perioada 1970-2014.

Fără Europol, Eurojust și OLAF

Provocările internaționale în materie de securitate necesită un răspuns coordonat, atrag atenția experții Chatham House. Terorismul și crima organizată – inclusiv traficul de arme, de droguri și spălarea de bani – sunt transnaționale prin natura lor. Din acest motiv, cel mai eficient răspuns trebuie să fie cel transnațional, adaugă sursa citată. Brexitul ar face însă mai dificilă cooperarea cu instituțiile de forță și serviciile secrete europene.

Practic, Marea Britanie nu se va mai putea baza pe Europol și pe al său Centru european pentru combaterea terorismului. În plus, în absența mandatului european de arestare, autoritățile britanice se vor confrunta cu proceduri de extrădare mai lungi și mai complicate.

Pe de altă parte, prin ieșirea din UE, Marea Britanie pierde o serie de instrumente importante pentru combaterea criminalității, precum Eurojust - agenția însărcinată cu eficientizarea cooperării judiciare, CEPOL – agenția care se ocupă cu pregătirea ofițerilor de poliție și OLAF - Oficiul European Antifraudă.

Efectele asupra economiei

Economiștii și oamenii de afaceri s-au pus de acord: ieșirea din UE va afecta creșterea economică a Marii Britanii. Nu se știe cât de mari vor fi daunele, totul depinzând de factori precum schimburile comerciale, productivitate și investiții străine directe. Reducerea investițiilor străine directe ar putea cauza o scădere a PIB-ului cu 2.25%, scrie The Guardian.

Există și estimări mai pesimiste, care indică o scăderea a PIB-ului cuprinsă între 6,3% și 9,5%.

În ceea ce privește imigrația, trebuie spus că, de fapt, cei mai mulți dintre străinii sosiți în Marea Britanie sunt din afara Uniunii Europene, din state vizate deja de restricții. În caz de Brexit, cetățenilor din statele membre UE le va fi din ce în ce mai greu să călătorească, să se mute și să lucreze în Regat.

Mai puțină influență

Părerea dominantă în rândul analiștilor și diplomaților este că influența Marii Britanii va scădea în cazul ieșirii din Uniunea Europeană.

„Ideea că Regatul Unit ar putea fi influent în lume din afara UE este de tot râsul. Puterea sa și eficiența vin din faptul că este un lider puternic în Europa”, este de părere Ivo Daalder, fost ambasador al SUA la NATO.

Și de la Beijing lucrurile se văd cam la fel. „Din punctul de vedere al Chinei, nu cred că Marea Britanie, Franța sau oricare altă țară europeană poate juca un rol global. Dar Uniunea Europeană e altceva. Este cea mai mare piață și cel mai mare partener comercial al Chinei. UE este văzută ca o putere importantă în UE. Daca Regatul Unit părăsește UE, va avea mai mult de suferit în urma acestei decizii decât UE”, opinează Feng Zhongping, adjunctul președintelui Institutului pentru Relații Internaționale Contemporane din China.

Efectul triplu

Charles Grant, directorul Centrului pentru Reformă Europeană, institut de cercetare cu sediul la Londra, vorbește despre un efect triplu al eventualei ieșiri a Marii Britanii din UE.

Primul efect. O ieșire a Marii Britanii va da apă la moară mișcărilor naționaliste și anti-UE, ținând cont de faptul că Marine Le Pen, liderul Frontului Național din Franța, partid de extremă dreapta, deja compară un eventual Brexit cu căderea Zidului Berlinului.

„Nu-i vorba că dreapta va câștiga puterea, dar ei simt că istoria este de partea lor, iar elitele proeuropene din guvern vor fi în defensivă și temătoare să pledeze pentru o mai mare integrare. Federalismul va muri și nu vor mai fi referendumuri și schimbări de tratat generații la rând, deci va fi o nouă perioadă de putere națională și nu viitorul federal dorit de Comisia Europeană”, explică Charles Grant.

Al doilea efect. Fără contraponderea Marii Britanii, Germania va deveni prea puternică. Înșiși germanii se tem că s-ar putea forma o alianță antigermană, atrage atenția Charles Grant.

Al treilea efect. O Uniune Europeană fără influența Marii Britanii în sfera economiei va fi mai franțuzească în ceea ce privește concepția asupra politicii economice și mai protecționistă, lipsită de elan atunci când vine vorba să fie încheiate acorduri de liber schimb sau de extinderea pieței unice și la servicii.

„Mizele sunt ridicate, deoarece ceea ce se întâmplă în Marea Britanie va declanșa un efect de domino și, posibil, un ciclu de dezintegrare. Uniunea Europeană va arăta ca un proiect distrus, o putere în declin”, a avertizat Mark Leonard, director la Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri