Scoţia se depărtează tot mai mult de Marea Britanie

Data actualizării: Data publicării:
England And Scotland Fans Arrive To Renew The Oldest Rivalry In Football
LONDON, ENGLAND - AUGUST 14: A boy waves a flag as Scotland fans gather in Trafalgar Square ahead of their friendly match against England tonight on August 14, 2013 in London, England. Scotland and England will meet at Wembley stadium tonight for their first international in 14 years. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)

Parlamentul scoțian a votat cu largă majoritate respingerea planului de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Votul este simbolic şi nu poate influenţa în niciun fel deciziile luate de Guvernul de la Londra. Este, în acelaşi timp, încă un semnal că Scoţia se depărtează de Marea Britanie.

England And Scotland Fans Arrive To Renew The Oldest Rivalry In Football
Foto: Gulliver/GettyImages

Moțiunea propusă de guvernul scoțian a fost adoptată cu 90 de voturi pentru și 34 împotrivă, acestea din urmă provenind în majoritate de la membrii Partidului Conservator, transmite Agerpres. Acest vot „este un test-cheie cu privire la faptul dacă vocea Scoției este ascultată și dacă dorințele noastre pot fi acomodate în interiorul procesului din Marea Britanie”, a declarat Nicola Sturgeon, prim-ministrul Scoției, înaintea scrutinului.

Deși la referendumul din 23 iunie 2016 votul per ansamblu a fost favorabil Brexit-ului, Scoția și Irlanda de Nord au votat majoritar pentru rămânerea Regatului Unit în Uniunea Europeană.

După referendum la care 62% dintre votanții din Scoția s-au pronunțat pentru rămânerea în UE, guvernul de la Edinburgh s-a angajat să întreprindă toate demersurile pentru repectarea acestui vot, inclusiv prin organizarea „foarte probabilă”, conform prim-ministrului Nicola Sturgeon, a unui nou referendum privind independența provinciei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri