Ședința parlamentului catalan, suspendată de Curtea Constituțională spaniolă

Data publicării:
Catalan Parliament Votes To Start The Independence Process
Foto: Guliver/GettyImages

Curtea Constituţională spaniolă a suspendat temporar, joi, sesiunea Parlamentului regional al Cataloniei prevăzută luni, într-o încercare de a împiedica o eventuală declarare a independenţei regiunii, relatează BBC News. Membrii Parlamentului urmau să decidă prin vot secesiunea de Spania.

O asemenea decizie ar reprezenta o încălcare a Constituţiei”, subliniază Curtea.

Grupul socialist din cadrul Parlamentului regional - în care separatiştii deţin o majoritate fragilă - a îndemnat la blocarea sesiunii de luni, scrie News.ro.

Alţi membri ai Parlamentului regional au avertizat, de asemenea, că sesiunea ar fi ilegală, deoarece urmează să discute rezultatele referendumului din weekend care a fost şi el suspendat de Curtea Constituţională.

Acest referendum pe tema determinării ilegal care a avut loc duminică a provocat cea mai gravă criză politică din Spania ultimilor ani.

Premierul spaniol Mario Rajoy a îndemnat anterior Guvernul regional să nu declare independenţa Cataloniei faţă de Spania, după referendumul pe tema autodeterminării ilegal de duminică.

Preşedintele regiunii Catalonia Carles Puidgemont a anunţat că ar putea să declare independenţa regiunii la începutul săptămânii viitoare.

Pe de altă parte, membri ai Poliţiei Naţionale spaniole au părăsit un hotel dintr-o localitate catalană în urma unui miting şi unui contramiting. O tabără urla la ei să plece, iar cealaltă îşi manfesta susţinerea faţă de ei.

Suplimentarea forţelor Poliţiei Naţionale a înfuriat mulţi numeroşi catalani, care-i acuză pe ofiţeri că au recurs la o volenţă excesivă în cadrul unor intervenţii în forţă vizând să oprească referendumul.

Guvernul de la Madrid a salutat eforturile poliţiei, pe care le-a catalogat drept proporţionate.

Ministerul spaniol de Interne a anunţat într-un comunicat că plecarea poliţiştilor de la hotelul din Pineda de Mar în care erau cazaţi a fost programată anterior, în contextul în care contracte cu hoteluri în vederea cazării unor trupe suplimentare au expirat joi.

Din cauza unor dificultăţi în a găsi cazare pe uscat, unii dintre cei 5.000 de ofiţeri spanioli suplimentari au fost cazaţi la bordul a trei feriboturi amarate la Barcelona şi Tarragona, în apropiere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri