Şeful NATO intervine în războiul diplomatic dintre Turcia și Olanda

Data publicării:
Meetings of the Defence Ministers at NATO Headquarters in Brussels- Press Conference NATO Secretary General Jens Stoltenberg
Foto: Guliver/GettyImages

Şeful NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut luni Turciei şi Olandei, state membre ale Alianţei, să dezamorseze tensiunile care iau amploare între ele, relatează Reuters.

Meetings of the Defence Ministers at NATO Headquarters in Brussels- Press Conference NATO Secretary General Jens Stoltenberg
Foto: Guliver/GettyImages

„Dezbaterea robustă este în centrul democraţiilor noastre, dar la fel este şi respectul reciproc”, a subliniat Stoltenberg. I-aş încuraja pe toţi aliaţii să dea dovadă de respect reciproc, să fie calmi şi să aibă o abordare măsurată”, a adăugat el.

„Pentru a contribui la reducerea tensiunilor, dezamorsarea tensiunilor, detensionarea situaţiei, este important să ne concentrăm pe tot ceea ce ne uneşte”, a mai spus Stoltenberg.

Olanda l-a expulzat sâmbătă seara pe ministrul Familiei Fatma Betül Sayan Kaya, care s-a dus la Rotterdam după ce Haga a refuzat să autorizeze o vizită a şefului diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu.

Aproximativ 1.000 de manifestanţi s-au mobilizat în faţa Consulatului turc din Rotterdam, pentru a apăra venirea ministrului, dar au fost dispersaţi de poliţia olandeză în cursul nopţii, cu câini, cai şi tunuri tunuri cu apă.

Participarea miniştrilor turci la mitinguri vizând să promoveze în diaspora tucă un vot da” la referendumul de la 16 aprilie cu privire la consolidarea puterilor preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a condus, în ultimele săptămâni, la schimburi dure între Ankara şi mai multe capitale europene.

În Olanda, acest incident are loc înaintea alegerilor legislative, prevăzute miercuri, în care partidul deputatului antiislam Geert Wilders este creditat de ultimele sondaje imediat în urma partidului premierului Mark Rutte.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri