Șeful serviciului secret al armatei ruse (GRU) a murit subit, la 58 de ani

Data publicării:
igor sergun - captura

Anunțul morții generalului a fost făcut pe site-ul Kremlinului, într-un scurt mesaj de condoleanțe. „Colegii și subordonații îl considerau un adevărat militar, un comandant experimentat și competent, un bărbat de mare curaj, un adevărat patriot”, spune președintele Vladimir Putin în mesajul adresat soției și celor două fiice ale general-colonelului Sergun.

Cauza morții nu a fost dezvăluită însă.

Considerat unul dintre oamenii de bază ai regimului, Igor Sergun era pe lista personalităților ruse vizate de sancțiunile europene și ale SUA, în urma situației din Ucraina. Era considerat ca fiind omul din umbră care coordonează activitatea insurgenței din estul Ucrainei.

Este al doilea deces pe care elita militară rusă îl înregistrează în ultima săptămână. Un alt general, Aleksandr Șușukin, comandantul trupelor paramilitare în operațiunea de anexare a Crimeei, a murit săptămâna trecută, la 51 de ani, în urma unui atac de cord.

Sergun era șeful GRU în momentul în care a fost doborât, în 2014, în Ucraina, avionul Malaysia Airlines, cu 298 de oameni la bord. Au existat voci la Kiev și în Occident care au acuzat GRU că le-ar fi furnizat rebelilor ucraineni sistemul de rachetă BUK cu care ar fi fost lovită aeronava.

Nu se cunosc foarte multe detalii despre cariera în spionajul militar a lui Igor Sergun, dar se știe că a servit în Albania și în fosta Iugoslavie și că vorbea fluent mai multe limbi străine. Fusese numit în fruntea GRU în 2011 de Putin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri