Șeful UE: Trump, o amenințare pentru Europa ca și Rusia, China și islamul radical

Data actualizării: Data publicării:
European Leaders Attend The European Council Meeting In Brussels
BRUSSELS, BELGIUM - DECEMBER 18: European council president, Donald Tusk speaks to the media after The European Council Meeting In Brussels held at the Justus Lipsius Building on December 18, 2015 in Brussels, Belgium. European leaders are meeting to discuss David Camerons proposed EU reforms, as well as focussing on the migrant crisis, the fight against terrorism and climate change. (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

Donald Trump este o amenințare la adresa Europei, alături de China, Rusia și islamul radical, a avertizat președintele Consiliului European, Donald Tusk, într-o scrisoare către liderii europeni. De asemenea, Donald Tusk a făcut un apel la europeni să fie solidari pentru a evita dominarea de cele trei superputeri.

European Leaders Attend The European Council Meeting In Brussels
Foto: Gulliver/Getty Images

Liderul UE a atras atenția că blocul comunitar se confruntă cu cele mai mari provocări din cei 60 de ani de existență ai săi. În opinia lui Donald Tusk, UE se confruntă cu următoarele amenințări externe: un stat chinez tot mai „asertiv”, o politică agresivă a Rusiei față de vecinii ei și islamul radical care provoacă anarhie în Orientul Mijlociu și Africa.

La aceste amenințări se adaugă „declarațiile îngrijorătoare ale noii Administrații Americane”. Președintele CE a precizat că toți acești factori fac ca viitorul „nostru să fie imprevizbil”.

Dezintegrarea Uniunii Europene nu va duce la o restaurare a unei suveranități depline a statelor sale membre, ci la dependența lor reală și practică de cele trei mari superputeri: SUA, Rusia și China. Doar împreună putem fi cu adevărat independenți. Așadar, trebuie să luăm măsuri asertive care să schimbe emoțiile colective și să revitalizeze aspirația de a duce integrarea europeană la următorul nivel”, a scris liderul Consiliului European, în scrisoarea trimisă șefilor de stat și de guvern ale celor 27 de state rămase în UE după Brexit

De asemenea, liderul european a spus că politicile comerciale protecționiste ale lui Donald Trump reprezintă o șansă pentru UE, care ar trebui să încheie mai multe acorduri de liber-schimb.

Donald Tusk a trimis această scrisoare către liderii europeni înainte de summitul de la Malta de vineri, unde se va discuta viitorul blocului comunitar după Brexit. 

Comentariile lui Donald Tusk au fost printre cele mai categorice la adresa noului președinte al SUA în cele 11 zile de când și-a început mandatul și reflectă opinia liderilor mai multor state europene că recentele decizii ale liderului de la Casa Albă, mai ales interzicerea temporară a cetățenilor musulmani și a refugiaților din șapte țări majoritar musulmane, au nevoie de un răspuns ferm.

Liderii de la Bruxelles sunt în mod special îngrijorați de faptul că Trump a sprijinit Brexitul și a spus că alte țări ar putea urma exemplul Marii Britanii.

De altfel, mai mulți diplomați europeni au declarat că au fost discuții cu privire la o luare de poziție comună față de Trump la întâlnirea din Bruxelles de luni. Însă, unele țări au fost mai rezervate și au spus că Europa nu ar trebui să se grăbească să îndepărteze un aliat cheie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri