Semne de întrebare după tragediile de la Paris

Data publicării:
franta atac paris ziar mediafax crop-2

Toate acestea, în condiţiile în care numeroase întrebări nu şi-au găsit încă un răspuns, în cea mai stufoasă anchetă din ultimele decenii.

Evident, cea mai comentată informaţie a momentului porneşte de la declaraţia premierului Manuel Valls. Şeful guvernului de la Paris consideră că, cităm, "există în mod efectiv, probabil, eventuali complici" şi de aceea urmărirea continuă. Manuel Valls a refuzat să ofere alte detalii, dar asta arată că autorităţile franceze sunt departe de a fi descâlcit legăturile exacte dintre atacatorul din Vincennes, autorii masacrului de la Charlie Hebdo şi grupările teroriste de la care se revendicau aceştia.

De ce au fost scoşi de pe lista persoanelor monitorizate fraţii Kouachi?

Fraţii Kouachi au fost incluşi pe lista persoanelor monitorizate de autorităţile franceze încă din 2011, după ce au primit informaţii din Statele Unite potrivit cărora aceştia au făcut o călătorie în Yemen, în iulie 2011.

Cum de a fost posibil ca aceştia să pregateasca şi să comită un astfel de atentat?

Sherif Kouachi a fost monitorizat până la sfârşitul lui 2013, iar fratele său Said, până anul trecut în iunie. Autorităţiel franceze au întrerupt monitorizările după ce, din inregistrările convorbirilor telefonice, reziulta că fraţii n-ar mai fi implicaţi în extremismul violent. În plus, oficialii de la Paris se plâng că nu au suficiente resurse pentru a-i monitoriza pe toţi suspecţii, în condiţiile în care pentru o singură persoană e nevoie de 25 de agenţi.

De ce a durat atât prinderea lor?

O altă contorversă larg dezbătută în presă este legată chiar de operaţiuni de prindere a fraţilor Kouachi şi a lui Amedy Coulibaly. Tot mai multe voci se întreabă cum de a fost posibil ca fraţii să treacă de patru patrule ale poliţiei şi să se ascundă aproape trei zile, deşi fuseseră daţi în urmărire generală.

Cum de a fost posibil ca Amedy Coulibaly să se plimbe liber prin Paris timp de 24 de ore după ce a ucis un poliţist?

Acelaşi întrebări sunt valabile şi în cazul lui Amedy Coulibaly, atacatorul din magazinul evreiesc. El s-a plimbat liber prin Paris timp de 24 după ce a ucis cu sânge rece un poliţist, în plină stradă.

De ce nu au luat măsuri autorităţile franceze după ce serviciile de securitate din mai multe state au anunţat că au date despre potenţiale atentate în Hexagon?

O altă controversă e legată de lipsa de reacţie a autorităţilor franceze după ce, cu o zi înaintea atentatului de la Charlie Hebdon, serviciile secrete franceze fuseseră avertizate de cele algeriene că vor avea loc atacuri teroriste în Hexagon. Jurnaliştii francezi acuză propriile autorităţi că nu au luat în serios datele primite de la algerieni, deşi serviciile secrete din această ţară sunt renumite pentru acţiuniloe întreprinse în Maroc, Tunisia și Libia şi în Egipt. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri