Serbia: Victorie categorică a premierului Aleksandar Vucici la alegerile anticipate

Data publicării:
Aleksandar Vucic prim ministru Serbia GettyImages-508398264

 

Foto: Gulliver/GettyImages

Acordându-i aproape jumătate din voturi (între 49% și 52,6%, potrivit sondajelor), estimările din cursul serii au indicat fără echivoc victoria detașată a lui Aleksandar Vucici și SNS (Partidul Progresului, centru-dreapta), care va obține peste jumătate din cele 250 de locuri.

Tribunul de extremă-dreapta, Vojislav Șeșeli (Partidul Radical, SRS), va reveni în Parlament. Cu 7,4% până la 8,1% din voturi, el se situează cu mult în urma lui Aleksandar Vucici, asemenea socialiștilor din SPS (centru-stânga), a doua forță a țării (11,1% până la 12,9%), al căror lider, Ivița Dacici, a vorbit despre un „tsunami politic Aleksandar Vucici”.

Aceste rezultate „reprezintă un sprijin puternic pentru democrația noastră, reformele noastre și integrarea europeană, oamenii au spus că nu vor să se întoarcă spre trecut”, a comentat Aleksandar Vucici.

„Un guvern puternic poate efectua reformele necesare și benefice pentru viitorul țării, economia sa și pentru cetățenii ei”, a adresat felicitări comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn.

Omul puternic din Serbia ultimilor patru ani, el este taxat frecvent de adversarii săi pentru populism și conducere autoritară. Alegerile anticipate îi permit lui Aleksandar Vucici să își stabilizeze controlul asupra puterii și îi oferă mandat pentru a duce mai departe negocierile demarate în decembrie cu UE.

Listele anti-UE și proruse, ale lui Vojislav Șeșeli și naționaliștilor din DSS-Dveri, au obținut împreună aproximativ 12%.

Vojislav Șeșeli a spus că „nu este mulțumit” de acest rezultat. Achitat recent de tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie, el se consideră opozantul numărul unu al liderului SNS. „Vom putea arăta în parlament că suntem superiori tuturor adversarilor noștri politici”, a afirmat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri