Serbia vrea să adere mai repede la Uniunea Europeană

Data publicării:
eu steag uniunea europeana GettyImages-457787428-2

În mod normal, următoarele alegeri parlamentare din Serbia ar fi trebuit să aibă loc în 2018. De ceva timp însă, premierul Vucic vorbește despre alegeri anticipate și conform unui anunț făcut chiar miercuri, scrutinul ar urma să aibă loc la jumătatea lunii viitoare.

„Este un referendum prin care Serbia poate să devină o țară europeană modernă în 2020. Sârbii vor alege între trecut și viitor", a spus Aleksandar Vucic, potrivit Radio Free Europe.

În teorie, Serbia ar urma să adere la UE în 2020, după mulți ani în care negocierile au bătut pasul pe loc. Însă, UE se confruntă cu o criză a refugiaților și dacă vrea să o țină sub control, sprijinul Serbiei este esențial.

Mai mult de jumătate dintre cei 1,3 milioane de refugiați au intrat în UE prin Serbia, motiv pentru care Ungaria a și construit un gard la granița cu această țară. Deloc întâmplător, la începutul anului, premierul Vucic declara pentru Reuters că țara sa ar putea să primească un anumit număr de refugiați, chiar dacă nu este membră UE.

În alte privințe însă, relațiile dintre Belgrad și Bruxelles sunt mult mai neclare. Luna trecută, Comisia Europeană avertiza Serbia că dacă vrea să adere la UE, ar face bine să renunțe la exercițiile militare regulate pe care le ține cu Rusia.

Operațiunile poartă denumirea de „frăția slavă" și chiar luna trecută, Armata Sârbă a anunțat că va cumpăra armament rusesc, mai precis sisteme anti-aeriene S300 și avioane MIG-29. De fapt, oricât de pro-Occidentală ar fi actuala clasă politică, Serbia nici nu vrea să audă de NATO, alianță militară ce a bombardat-o în 1999.

Nu în ultimul rând, independența UE de gazele rusești presupune construcția unor conducte pe teritoriul sârbilor. Așadar, Serbia reprezintă o miză importantă pentru Europa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri