Serghei Lavrov, așteptat la Belgrad. SUA îndeamnă Serbia să se ralieze clar Occidentului

Data publicării:
joe biden fb-1

„Criza din Ucraina nu face decât să consolideze susţinerea noastră pentru Europa. (...) Mizez pe spiritul dumneavoastră de lider pentru a fi sigur că Serbia va fi de partea partenerilor europeni în afirmarea principiilor internaţionale", se arată în scrisoarea trimisă Belgradului de vicepreşedintele SUA, Joseph Biden.

Luni, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, începe o vizită oficială la Belgrad.

Joe Biden a subliniat că Serbia „depune eforturi pentru obţinerea drepturilor şi privilegiilor pe care le aduce aderarea la Uniunea Europeană”, reamintind că Belgradul va deţine preşedinţia Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa în 2015.

De la intensificarea crizei în Ucraina, în noiembrie 2013, Serbia, candidat la integrarea europeană, oscilează între îndeplinirea criteriilor solicitate de Bruxelles şi menţinerea relaţiilor bune cu Rusia, notează AFP.

Rusia a susţinut Belgradul în numeroase dosare internaţionale sensibile, inclusiv în problema Kosovo, Moscova refuzând să recunoască independenţa fostei provincii sârbe.

Lavrov, aşteptat la Belgrad pentru o vizită de două zile, va discuta cu ministrul sârb de Externe, Iviţa Dacici, despre poziţia Serbiei faţă de criza din Ucraina. La nivel formal, Serbia a anunţat că are o poziţie neutră faţă de criza ucraineană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri