Serviciul de informații al armatei ucrainene: Rusia a lansat în Marea Neagră exerciții aeriene vizând nave NATO

Data publicării:
Russian Sukhoi Su-24 Attack Aircraft Makes Low Altitude Pass by USS Donald Cook GettyImages-520918342

Imagine de arhivă. Foto: Gulliver/GettyImages 

Potrivit datelor Direcției principale de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, forțele aeriene ruse au efectuat la 8 iunie, în spațiul aerian din centrul Mării Negre, acțiuni demonstrative privind distrugerea convențională a unui grup naval al forțelor maritime unite ale NATO, începând cu distrugătorul USS Porter, în portul Constanța (România)”, a declarat Vadim Skibițki într-o conferință de presă la Kiev, informează Agerpres.

La aceste exerciții au participat patru bombardiere Tu-22M3 din cadrul Diviziei 22 aeriene care au lansat rachete antinavale asupra unor ținte imaginare, conform aceluiași oficial ucrainean.

Bombardierele rusești au fost însoțite la acest antrenament de patru avioane de vânătoare Su-27.

Prin aceste acțiuni, Federația Rusă încearcă să sublinieze încă o dată rolul său dominant în Marea Neagră, precum și capacitatea de a rezolva problemele regionale în beneficiul său, a ținut să menționeze purtătorul de cuvânt al GUR în aceeași conferință de presă.

Aceste antrenamente ale Rusiei intervin înaintea summitului NATO de la Varșovia, unde vor fi abordate probleme legate de securitatea regională, inclusiv în zona Mării Negre, a adăugat Skibițki.

În același timp, înaintea acestui summit, SUA și-au extins prezența în Marea Mediterană pentru o reechilibrare a activității militare a Rusiei. Două portavioane americane se află în această lună în Marea Mediterană, unde activitatea militară crescândă a Rusiei neliniștește SUA. Totodată Washingtonul și-a dublat în acest mod eforturile pentru a combate gruparea islamistă Stat Islamic în Irak și Siria, a relatat Reuters.

Astfel, USS Harry Truman, care tocmai a îndeplinit o misiune de opt luni în Golful Persic, se află de vinerea trecută în compania portavionului USS Dwight Eisenhower, trimis să-l înlocuiască.

Mai mult, aceste antrenamente aeriene au loc în condițiile în care Rusia a recepționat extrem de critic activarea scutului antirachetă de la Deveselu, devenit operațional din 12 mai, ca parte a sistemului de apărare antirachetă Aegis.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat recent că România și Polonia, care de asemenea va adăposti o bază cu elemente antirachetă, devin țintă a rachetelor rusești, întrucât Moscova percepe sistemul antibalistic drept o amenințare la adresa securității sale naționale.

Citiți și Dacian Cioloș răspunde amenințărilor Rusiei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri