Parlamentul European vrea să interzică fosfații din shaorma

Data actualizării: Data publicării:
shutterstock_471071540
Foto: Shutterstock

Fosfații folosiți pentru tratarea cărnii din care se face shaorma au ajuns motiv de controversă în Uniunea Europeană.

shutterstock_471071540
Foto: Shutterstock

Comisia Europeană a trimis europarlamentarilor o propunere prin care folosirea fosfaților ar urma să fie permisă în Uniunea Europeană. În prezent, folosirea fosfaților în alimente este interzisă, dar există numeroase derogări de la această interdicție.

Comisia pentru Sănătate din Parlamentul European nu erste însă de acord cu propunerea Comisiei Europene: spune că aceşti aditivi, consumaţi în cantităţi mari, ar creşte riscul de apariţiei a bolilor cardiovasculare. Parlamentul European urmează să decidă, săptămâna viitoare, dacă aprobă sau blochează propunerea Comisiei Europene.

În Uniunea Europeană se consumă zilnic 500 de tone de carne pentru shaorma și kebab, potrivit cotidianului german Bild.

În ce priveşte România, se vând 30.000 de shaorma pe zi, ceea ce înseamnă că într-un an românii consumă în medie aproape 11 milioane de porţii.

O lipie umplută cu carne de pui, de berbec sau de vită, cartofi prăjiți, salată, ketchup și maioneză, până la refuz. Altfel spus... „shaorma cu de toate”! De mai bine de 15 ani, această mâncare a devenit una dintre preferatele românilor. Dar și o afacere de succes, de zeci de milioane de euro, mai ales pentru turcii și arabii care au adus-o în România. Acum, în România, aproape că nu există oraș fără biserică și fără shaormerie. Sunt peste o mie de fast-food-uri care vând acest produs sub diferitele denumiri: shaorma, shawarma, shawrma, kebab sau kebap. Cert este că românii o cumpără la orice oră din zi și din noapte. Un reportaj pe această temă puteți citi aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri