Situaţie tensionată în Macedonia. 22 de oameni au murit în confruntările din oraşul Kumanovo

Data publicării:
politie macedonia

În timpul confruntărilor, opt poliţişti au fost împuşcaţi mortal. Uniunea Europeană s-a declarat îngrijorată de cele întâmplate, în timp ce NATO a îndemnat ambele tabere să evite orice escaladare a tensiunilor.

Un cartier din oraşul Kumanovo s-a transformat, pentru câteva ore, într-un adevărat câmp de luptă. Zeci de poliţişti macedoneni, îmbrăcaţi cu veste antiglonţ şi cu arme automate în mâini, au asediat gruparea armată. La operaţiune au participat şi transportoare blindate.

Grupul armat care se ascundea în mai multe case şi care ameninţa securitatea cetăţenilor Republicii Macedonia a fost complet neutralizat şi eliminat”, a anunțat Ivo Kotevski, purtătorul de cuvânt al Ministerului macedonean de Interne.

Autorităţile macedonene au declarat că niciun civil nu a fost rănit în confruntările armate. Situaţia este extrem de complicată, pentru că în regiune trăiesc, alături de albanezi, macedoneni şi sârbi.

„Eu, ca şi alţi cetăţeni, am fost surprins şi nimeni nu ştie de ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat. În timpul războiului din 2001 au fost informaţi şi au susţinut grupările care luptau pentru cauza albaneză, dar acum situaţia este schimbată. Oamenii din această regiune îşi păzesc localităţile şi nu lasă pe nimeni din afară să se infiltreze”, spune un localnic.

NATO a făcut apel la calm pentru a evita escaladarea tensiunilor dintre macedoneni şi etnicii albanezi, care formează în jur de 30 la sută din populaţia Macedoniei. Luna trecută, peste 40 de luptători albanezi veniţi din Kosovo au ocupat pentru scurt timp o secţie de poliţie dintr-o localitate macedoneană şi au cerut crearea unui nou stat albanez în această ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri