Spania anunţă crearea unei baze de date cu toți pasagerii avioanelor

Data publicării:
avioane repatrieri - mfax

Acest superfișier va permite analizarea din timp a tuturor datelor călătorilor de pe liniile aeriene în scopul detectării din timp a  posibililor jihadişti sau a altor delincventi periculoşi. Spania se alătură astfel altor 14 ţări europene care au decis crearea unei enorme baze de date, în ciuda avizului Comisiei de Libertăţi Civile Justiţie şi  Libertăţi Civile din Parlamentul European, care a respins în aprilie 2013 această idee. Motivul - există temerea că o asemenea baza de date ar încalca directivele europene privind protecţia datelor personale.

PNR (passenger name record) este un registru care va conţine datele pasagerilor tuturor liniilor aeriene , cu detalii privind modul de achiziţionare a biletului - direct de pe internet sau prin intermediul unei agenţii, dacă biletul a fost plătit cu cardul sau cu bani gheaţă -,  dar şi rutele ce urmează a fi efectuate de către pasager.

Analizând astfel aceste date poliţia ar putea să îşi concentreze atenţia asupra  posibililor infractori încă înainte că aceştia să îşi înceapă călătoria, putând astfel să-i intercepteze în momentul prezentării la aeroport sau la destinaţie.

Statele Unite şi Canada folosesc deja un asemenea sistem pentru a putea preveni orice fel de atac.

Citiți și:

Spania a ridicat nivelul de alertă antiteroristă: „E o măsură normală”
Cele mai sângeroase atacuri teroriste în Europa ultimelor două decenii

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri