Spania are un nou rege. Felipe al VI-lea: Voi asculta şi voi apăra interesele spaniolilor

Data publicării:
spania rege felipe incoroniare mediafax

„Încerc o emoţie profundă pentru această onoare. Ofer un omagiu tatălui meu, Regele Juan Carlos. Tatăl meu a fost regele tuturor spaniolilor. Îi mulţumesc mamei mele, Regina Sofia.

Un regat excepţional trece acum în istorie.

Monarhia trebuie să fie alături de societate.

Dorim o Spanie în care toţi cetăţenii au încredere în societatea lor. Dorim o Spanie care nu se rupe niciodată. Vreau să reafirm ca rege încrederea în unitatea Spaniei”, a spus noul rege, în discursul de după depunerea jurământului.

Felipe al VI-lea a depus jurământul în Parlamentul de la Madrid, la o oră după ce tatăl său, fostul suveran Juan Carlos, i-a predat comanda forţelor armate - terestre, navale şi aeriene.

A fost, practic, ultimul pas instituţional înaintea jurământului pe care Felipe îl va depune ca monarh al Spaniei.

Regele Felipe al VI-a a primit din partea tatălui său centura de căpitan al armatei spaniole. Cei doi, actualul rege şi fostul suveran, s-au îmbrăţişat, după care Felipe a fost felicitat de restul familiei.

(FOTO - AFP / Mediafax)

Împreună cu regina Letizia, el s-a urcat apoi într-o limuzină de epocă, iar cei doi s-au îndreptat către sediul Parlamentului. Flancată de motociclete ale poliţiei, maşina a fost urmărită din aer de elicopterele televiziunilor spaniole şi a ajuns într-un final la sediul Parlamentului. Aici, noul suveran a fost întâmpinat de garda de onoare.

Odată cu urcarea lui Felipe pe tronul Spaniei se încheie cei aproape 39 de ani pe care tatăl său, Juan Carlos, i-a petrecut la conducerea ţării. El a promulgat miercuri legea propriei abdicări şi i-a lăsat, astfel, cale liberă lui Felipe la tron.

Mulţi consideră că decizia de a renunţa la tron vine la momentul potrivit pentru a salva monarhia, fiindcă Felipe este considerat o persoană discretă, care s-a ţinut departe de scandalurile din jurul casei regale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri