Spania în sărbătoare: Regele Felipe al VI-lea şi regina Letizia sunt încoronaţi la Madrid

Data publicării:
principes 1

Joi, la Madrid, are loc ceremonia solemnă de încoronare a noului rege Felipe al VI-lea şi a noii regine Letizia. Începând cu ora 10:30, Digi24 transmite în direct ceremoniile de încoronare a Principelui Felipe de Asturia. La 10:30, la Palatul Zarzuela, Juan Carlos îi predă fiului său însemnele de căpitan al celor trei armate - terestră, navală şi aeriană. Prinţul Felipe merge apoi în Camera Deputaţilor, unde la 11:30 depune jurământul. De acolo, noul rege, alături de soţia sa, Letizia, porneşte către Palatul Regal, pe un traseu care cuprinde principalele bulevarde din centrul Madridului. În jurul orei 14, noua familie regală a Spaniei iase în balconul palatului pentru a saluta mulţimea. Ceremonia de proclamare a regelui se încheie cu o recepţie la care participă 2000 de invitaţi.

FOTO: Casa Regală a Spaniei

Măsuri de securitate fără precedent

Autorităţile se asigură că totul va decurge fără probleme din momentul în care suveranul pleacă de la Palatul Zarzuela, după depunerea jurământului din Camera Deputaţilor, şi până la apariţia noului cuplu regal în balconul Palatului Regal de la Madrid. Traseul pe care îl va parcurge alaiul regal are doar opt kilometri, dar forţele de ordine sunt în alertă, pentru că se aşteaptă la proteste din partea celor care vor abolirea monarhiei.

Regele Felipe al VI-lea şi regina Letiţia, alături de cele două fiice, pleacă de la Palatul Zarzuela către Camera Deputaţilor, unde se desfăşoară primul şi cel mai important moment al zilei: noul suveran al Spaniei depune jurământul. Ultima bucată a acestui drum este parcursă de noii regi pe jos, pentru a primi onorurile militare.

Agenţii de securitate sunt în alertă din cauza unor posibile manifestaţii împotriva monarhiei, dar şi din cauza traseului dificil pe care îl va parcurge coloana oficială.

După depunerea jurământului, noii suverani ai Spaniei se vor îndrepta către Palatul Regal, parcurgând bulevardele şi pieţele centrale ale Madridului - printre care faimoasele Gran Via şi Piaţa Spania, până la Palatul Regal.

Gran Via este principala arteră din centrul Madridului şi principalul loc prin care va trece coloana oficială cu noii regi. Este şi locul care produce bătăi de cap serviciilor de securitate - strada este îngustă, având doar câte două benzi pe fiecare sens, iar de o parte şi de alta sunt foarte multe clădiri, cu mii de ferestre, care trebuie verificate şi monitorizate.

Limuzina cu care circulă Regele Felipe al VI-lea, Regina Letiţia şi fiicele lor - prinţesa Leonor de Asturia şi infanta Sofia, va parcurge cu viteză redusă cei opt kilometri care despart Camera Deputaţilor de Palatul Regal, pentru ca mulţimea să poată saluta familia regală.

La Palatul Regal primesc onorurile Gărzii Regale. Ei urcă apoi la balconul palatului unde, alături de foştii regi Juan Carlos şi Sofia, vor saluta mulţimea prezentă.

Ziua proclamării noului suveran se încheie cu o recepţie oficială la Palatul Regal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri