Spania. Rajoy a primit un nou mandat de premier

Data actualizării: Data publicării:
<> on September 28, 2015 in Madrid, Spain.
<> on September 28, 2015 in Madrid, Spain.

Criza politică din Spania, care a durat 10 luni, a luat sfârşit. În această seară, parlamentul de la Madrid i-a dat un vot de încredere premierului Mariano Rajoy, care va putea astfel să formeze un nou guvern.

<> on September 28, 2015 in Madrid, Spain.
FOTO: Gulliver/Getty Images

Liderul Partidului Popular conservator, Mariano Rajoy a obţinut un al doilea mandat de premier cu 170 de voturi pentru, 111 împotrivă şi 68 de abţineri. Dezbaterile au fost încinse, mai ales că socialiştii anuţaseră că nu vor susţine un guvern minoritar.

Imediat după anunţarea rezultatelor, premierul Mariano Rajoy a promis că va prezenta lista noilor miniştri joi, astfel că vinerea viitoare să poată depune jurământul şi să-şi înceapă activitatea.

În timpul votului, mii de oameni au protestat în stradă, nemulţumiţi de învestitura lui Rajoy, pe care îl consideră vinovat de criza politică în care s-a aflat Spania timp de 10 luni.

Spania se află într-o criză politică fără precedent, în pofida celor două scrutine organizate din decembrie încoace. Formaţiunea lui Rajoy a obţinut o victorie de ambele dăţi, însă nu şi majoritatea, şi nu a reuşit să ajungă la vreun acord cu alte partide în vederea formării unui guvern de coaliţie.

Socialiştii, aflaţi în opoziţie, au fost de acord să se abţină de la votul de sâmbătă, pentru a permite deblocarea situaţiei din ţară.

Dacă parlamentarii nu i-ar fi acordat un nou mandat lui Rajoy până luni, în ţară ar fi fost convocate alegeri anticipate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri