Stânga și dreapta radicale câștigă teren în UE

Data publicării:
marine le pen mfax

Deşi era cotat cu un scor mai bun în sondaje înainte de alegeri, preşedintele Frontului Naţional din Franţa crede că rezultatul scrutinului poate fi considerat un succes.

Acest vot masiv pentru Frontul Naţional, care prinde rădăcini după fiecare alegere, arată că francezii vor să-şi recâştige libertatea”, a declarat Marine Le Pen, preşedintele Frontului Naţional.

În faţa ascensiunii dreptei radicale, şefii principalelor partide de dreapta şi de stânga au anunţat că nu vor face niciun fel de înţelegere cu Frontul Naţional înaintea celui de-al doilea tur de scrutin de duminică.

Vreau să spun că înţeleg frustrările celor care au votat cu Frontul Naţional. Dar acest partid, care are acelaşi program economic ca al extremei-stângi, care a salutat alegerea unui guvern de extremă-stângă în Grecia, nu va rezolva problemele Franţei. Din contră, le va agrava”, a spus Nicolas Sarkozy, preşedintele UMP.

Vă cer fiecăruia dintre voi să vă comportaţi corect şi să vă daţi votul candidatului republican, fie că este de la stânga sau de la dreapta, atunci când înfruntă singur partidul de extremă-dreaptă”, a declarat Manuel Valls, premierul Franţei.

Francezii sunt chemați din nou la urne duminică, pentru a-i alege pe toţi membrii consiliilor celor peste 100 de departamente franceze.

Pe de altă parte, în Spania vecină, se anunţă o ascensiune fulgerătoare a stângii radicale. Partidul Podemos a reuşit pentru prima dată să spargă monopolul partidelor tradiţionale şi s-a situat pe locul al treilea în alegerile parlamentare din Andaluzia.

Cele două mari forţe politice tradiţionale au pierdut 17 locuri în Parlament. Suntem protagoniştii schimbării, ai creării de noi alternative”, a declarat Teresa Rodriguez, preşedintele Podemos din Andaluzia.

Deşi a apărut pe scena politică spaniolă abia în urmă cu un an, Podemos a reuşit deja să câştige cinci locuri în Parlamentul European după alegerile de anul trecut. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri