Stare de alertă la frontiera Ungariei cu Serbia

Data publicării:
Hungary Begins Construction Of Border Fence
SZEGED, HUNGARY - JULY 16: A Hungarian soldier stands next to the first portion of a temporary fence the Hungarian military is erecting on its border to Serbia in an effort to keep out refugees on July 16, 2015 at Morahalom near Szeged, Hungary. Hungary has become one of the main crossing points, especially for refugees from Syria, Afghanistan and Iraq, who arrive to Europe via Greece and travel through Serbia and Hungary on their way to countries in northern Europe like Germany and Sweden. (Photo by Arpad Kurucz/Getty Images)

Este stare de alertă permanentă la graniţa Ungariei cu Serbia din cauza migranţilor. Autorităţile maghiare au scos armata să întărească frontiera, de teama noului val de refugiați. O echipă Digi24 a fost prima din România care a filmat într-una din bazele de comandă ale soldaților.

Ministerul Apărării de la Budapesta a ridicat într-o lună prima dintre cele patru baze militare identice de la granița cu Serbia. Tabăra din Kelebia funcţionează din februarie, iar de atunci orice mișcare este analizată atent. Tabăra a fost ridicată la mai puțin de doi kilometri de gardul care separa Serbia de Ungaria. E un punct strategic pe care militarii îl urmăresc acum în permanență.

Citiți și: 42 de migranți, prinși când voiau să intre în țară dinspre Serbia

În cele 90 de containere este amenajat un adevărat centru de comandă. Tot aici sunt şi locuințele soldaţilor.

Lucrează în ture şi îi ajută pe polițiștii de frontieră, pentru că mai nou migranții ilegal, depistați în Ungaria, pot fi chiar arestați. Măsură a fost adoptată tocmai pentru a opri valul de refugiaţi care vine din Serbia.

Dacă cineva îşi asumă un asemenea sacrificiu pentru apărarea patriei, într-o perioadă de criză, de criză a migraţiei, ca niciodată să nu mai treacă prin Ungaria sute de mii, aşa cum s-a întâmplat acum un an şi jumătate, acest lucru merită tot respectul”, a spus Istvan Simicsko, ministrul ungar al Apărării.

Cu camioanele de armată în spatele grădinilor, localnicii simt în fiecare zi că măsurile luate de guvernul maghiar le-au schimbat cu totul viața.

„Adevărul este că şi băiatul meu lucrează aici şi de aceea nu sunt liniştită, mi-e frică să nu păţească ceva”.

„Parcă ar fi război atunci când vin oamenii să facă schimbul şi când vin cu maşinile soldaţi și tineri”.

Din 2015, peste 400.000 de refugiați din Siria, Irak, Aghanistan și Pakistan au trecut prin Ungaria în drum lor spre vestul Europei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri