Statele Unite și alte 14 țări încep astăzi exerciţiile militare în vestul Ucrainei

Data publicării:
Exercitii militare Odesa Ucraina-AFP Mediafax Foto-ALEXEY KRAVTSOV

 

Foto: AFP/Mediafaxfoto

În timp ce Kievul şi occidentalii acuză Rusia că joacă un rol activ în cadrul rebeliunii separatiste prin trimiterea de arme şi militari - potrivit imaginilor din satelit deţinute de NATO -, militari din 15 ţări, între care Statele Unite, vor desfăşura începând de luni şi până la 26 septembrie exerciţii militare, "Rapid Trident 14", în apropiere de Liov, în vestul Ucrainei.

La exerciții participă 200 de soldați americani și 1.100 de militari care provin din România, Bulgaria, Canada, Germania, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, Spania, Marea Britanie și fostele republici sovietice Azerbaijan, Georgia, Moldova și, desigur, Ucraina, scrie EUobserver.

Kievul a acuzat duminică rebelii proruşi că ameninţă procesul de pace încălcând armistiţiul din estul Ucrainei, în timp ce schimburi de focuri intense între fieful separatiştilor din Doneţk au provocat victime în rândul civililor, informează AFP, citat de Mediafax.

Aceste acuzaţii, după un armistiţiu încheiat între Guvern şi insurgenţi la 5 septembrie pentru a pune capăt celor cinci luni de lupte soldate cu 2.700 de morţi, au loc la o zi după un conflict între Kiev şi Moscova cu privire la intenţiile reale ale fiecărei tabere.

Duminică, jurnaliştii AFP au fost martorii unui duel al artileriei grele, fiind lansate până la 20 de tiruri pe minut, în apropierea aeroportului din Doneţk, instalaţii aflate sub controlul forţelor armate ucrainene. În timp ce rebelii trăgeau din zonele locuite, forţele armate ucrainene ripostau de pe aeroport, a constatat AFP.

Primăria din Doneţk, care a calificat situaţia drept "critică", a declarat duminică seara că bombardamentele au provocat victime în rândul populaţiei, fără a oferi alte detalii.

Armistiţiul este privit cu neîncredere de occidentali, care îl consideră insuficient pentru a garanta o pace durabilă. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut o rezolvare politică bazată pe "principiul suveranităţii Ucrainei". 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri